Mohammad Murad, lovit nemilos de teribila explozie din Beirut
- Feri Predescu
- 10 august 2020, 19:36
Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, de origine libaneză, este în doliu, după ce în catastrofala explozie din Beirut și-a pierdut un văr, iar alte două rude sunt internate la spital, în stare gravă.
Printre cei aproape 200 de libanezi care au murit în timpul exploziilor din portul Beirut se numără și un văr al cunoscutului investitor în turismul românesc, Mohammad Murad. Președintele FPTR, deși trăiește de peste 35 de ani în România, fiind cetățean român și având familia aici, ține în permanență legătura cu țara sa de baștină, unde are multe rude. Vestea că un văr apropiat a fost omorât în explozia devastatoare din portul Beirut l-a șocat, recunoaște Mohammad Murad.
„Da, din păcate, un văr de al meu, care lucra în zona portului, a murit în această explozie. Avea numai 39 de ani. Alte două rude, un văr și verișoară, au suferit răni grave. Sunt internați în spital. Sper să se însănătoșească repede. Nu vreau să mă gândesc. A fost un dezastru” a declarat, pentru EVZ, Mohammad Murad. Spune, îngrijorat, că după catastrofa din Beirut, vorbește zilnic, de 4-5 ori cu rudele sale din Liban.
„Chiar sunt conectat cu Libanul, am rude apropiate acolo. Este, din păcate, o catastrofă pentru Liban și pentru oameni. Deja se vorbește despre 200 sute de morți, 5-6000 de răniți., iar jumătate din portul Beirut este distrus”, spune Mohammad Murad. Potrivit acestuia au fost două momente importante. „Prima explozie, unde au intervenit armata și pompierii, când numai atunci au murit 73 de persoane din rândul acestora. A doua explozie, și mai puternică, a venit un pic mai târziu. Asta a fost, din păcate”.
Asupra producerii uriașei deflagrații ar exista mai multe teorii. „Majoritatea presei din Liban spune că este vorba de un atac și o neglijență din partea autorităților, care au lăsat cantitățile de nitrat de amoniu depozitate, din 2013, în port. Specialiștii din Liban spun însă că, indiferent de modul de depozitare și abandonare, această nenorocire nu s-ar fi întâmplat fără intervenția unei mâini criminale care ar fi putut să adauge alte materiale explozive”, explică milionarul.
Dezastrul din Liban a produs un număr uriaș de victime, iar pagubele materiale depășesc sute de milioane de euro, susține Murad: „Toate spitalele din Liban sunt pline. Victimele sunt atât de multe că au început să fie duse și în spitale din țările vecine. Au plecat în Cipru, în Grecia, în Turcia, un număr de răniți pentru tratament. Da, e foarte greu pentru Liban, care trecea oricum printr-o criza economică gravă, cu o inflație de 500%. Înainte de a fi materială, catastrofa este umană. Situația este extrem de complicată”.
Presa din Liban scrie că premierul libanez ar fi promis că până luni, 10 august, urma să vină cu o concluzie despre cauzele producerii catastrofei, dar se pare că a preferat să prezinte demisia Cabinetului.