Evenimentul Zilei > International > Mogulii lui Putin. Lista oligarhilor care conduc Rusia
Mogulii lui Putin. Lista oligarhilor care conduc Rusia

Mogulii lui Putin. Lista oligarhilor care conduc Rusia

Revista Forbes a întocmit topul celor mai bogați ruși din lume. Așa s-a calculat că primii zece însumează peste 25 de miliarde de dolari, adică 11% din PIB-ul României pe anul trecut. Cei 10 oligarhi îl susțin pe Putin, se întâlnesc des cu președintele și au discuții departe de ochii lumii.

Fiecare dintre cei 10 au, împreună cu familiile lor, cel puțin un miliard de dolari, și nu se sfiesc s-o arate. Petrol, gaze, media, carbune, imobiliare, medicamente, sport, metale prețioase și multe alte asemenea domenii sunt controlate de acești afaceriști. Iată lista celor 10 moguli apropiați lui Putin:

1. Mihail Gutseriev: 5,65 miliarde de dolari

Este președinte la două Consilii de Administrație: grupul Safmar și NK Russneft. Sursa bogăției: petrol, cărbune. Vârsta: 61 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește la Moscova. Clanul Gutseriev a păstrat primul loc în clasamentul celor mai bogate familii, dar și-a redus averea totală cu 320 de milioane de dolari. Cum și-a împărțit averea: Mihail Gutseriev a rămas cu 3,8 miliarde de dolari; 1,3 miliarde de dolari către fiul Said; 500 de milioane de dolari către fratele Sait și 50 de milioane de dolari către nepotul Bilan.

2. Arkadi Rotenberg: 5,18 miliarde de dolari

Este președinte al CA la Federația Rusă de Hochei și director general al Fundației SKD Yavara-Neva. Sursa bogăției: construcții industriale, finanțe. Vârsta: 67 de ani. E divorțat, cinci copii. Locuiește la Moscova. Fiul său, Igor, este proprietar al Gazprom Burenie. Stroygazmontazh Arkadi Rotenberg are un nou proiect în Crimeea – un port pentru iahturi, pentru construcția căruia vor fi alocate de la buget 7,2 miliarde de ruble (peste 100 de milioane de euro). Arkadi se află pe listele de sancțiuni ale Trezoreriei SUA și ale Uniunii Europene din 2014.

3. Airat Șaimiev: 2,8 miliarde de dolari

Este director general la Tatavtodor. Sursa bogăției: afaceri în domeniul petrochimiei. Vârsta: 57 de ani. Are un fiu. Locuiește în Kazan.

Fratele său, Radik, este membru al CA de la TAIF. Radik și Airat sunt fiii primului președinte al Republicii Tatarstan, Mintimer Șaimiev. De-a lungul anului trecut, averea lor combinată a crescut cu încă 320 de milioane de dolari, ajungând la 2,8 miliarde. Fiecare dintre cei doi frați deține o participație de 19,5% în TAIF, una dintre cele mai mari companii din Tatarstan.

4. Valentin Gaponțev: 2 miliarde de dolari

Este CEO la IPG Photonics. Sursa bogăției: afaceri în domeniul laserelor. Vârsta: 80 de ani. Căsătorit, are un fiu. Locuiește în Worcester, Massachusetts, SUA. Gaponțev, fizician și specialist în lasere, a intrat în afaceri pe vremea URSS. Denis, fiul lui, a absolvit Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova și Colegiul Imperial din Londra,. El deține în mod indirect un pachet de aproximativ 2% din IPG Photonics, care valorează la bursă aproape 150 de milioane de dolari.

5. Vladimir Evtușenkov: 1,94 miliarde de dolari

Este președintele CA al AFK System. Sursa bogăției: telecomunicații, imobiliare, agricultură, afaceri cu medicamente. Vârsta: 70 de ani. E căsătorit, are doi copii. Locuiește la Moscova. Fiul său, Felix, este membru al CA la JSFC System și președinte al CA la MTS PJSC. În iunie 2018, Vladimir Evtușenkov a transferat 2,5% din acțiunile System fiului său, iar în noiembrie – aceeași sumă, crescând cota sa la 5,18%. În iunie 2019, Felix a devenit președinte al Consiliului de Administrație la MTS.

6. Megdet Rahimkulov: 1,89 miliarde de dolari

Este membru al CA la compania de administrare Kafijat. Sursa bogăției: investiție. Vârsta: 73 ani. E căsătorit, are trei copii. Locuiește la Moscova.

Familia Rahimkulov a dobândit o avere de miliarde datorită legăturilor de lungă durată ale capului familiei, Megdet, cu Gazprom. A început să lucreze la Ministerul Industriei Gazelor din fosta URSS, în 1971. Între anii 1989-1992 a fost directorul general al Gazexport, o filială a Gazprom. Principalul activ al familiei este astăzi un pachet mare în OTP Bank (7,22%).

7. Frații Linnik: 1,6 miliarde de dolari

Alexander Linnik este președinte al CA de la Miratorg Agribusiness Holding. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 51 de ani. E căsătorit, are un fiu. Locuiește la Moscova. Frații gemeni Alexander și Victor Linnik au fondat compania Miratorg în 1995. Au terenuri agricole în regiunile Kursk, Briansk și Oriol. Astăzi, Miratorg este cel mai mare producător de carne de porc și unul dintre cei mai mari deținători de terenuri din Rusia.

8. Frații Sarkisov: 1,6 miliarde de dolari

Serghei Sarkisov este coproprietar al grupului RESO. Sursa bogăției: asigurări, imobiliare. Vârsta: 60 de ani. E căsătorit, are cinci copii. Locuiește la Monaco. Frații Serghei și Nikolai Sarkisov dețin grupul RESO, din care face parte una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia, RESO-Garantia. Sarkisovii mai dețin: 115 hectare de teren în Monaco, trei case în Los Angeles, un conac la Londra, un castel în Franța etc.

9. Musa Bajaev: 1,51 miliarde de dolari

Este președintele Grupului Alianței SA. Sursa bogăției: metale prețioase. Vârsta: 53 de ani. Căsătorit, are patru copii. Locuiește la Moscova.

În toamna anului 2014, familia Bajaev și-a vândut compania Alliance Oil firmei independente de petrol și gaze deținute de Eduard Hudainatov, fostul președinte al Rosneft. Compania lor, Russian Platinum, deține depozite de platină în regiunile Habarovsk și Krasnoiarsk și încă o companie – Alianța Altyn, care deține un depozit de aur: Jeruy, al doilea cel mai important din Kârgâzstan.

10. Lidia Mihailova: 1,16 miliarde de dolari

Este coproprietară a grupului Cherkizovo. Sursa bogăției: afaceri în agricultură. Vârsta: 61 de ani. E divorțată, are doi copii. Grupul Cherkizovo, cel mai mare producător de carne din Rusia, este un exemplu clasic de afaceri de familie. În 2006, fondatorul său, Igor Babaev, a încredințat conducerea companiei fiului său cel mai mare, Serghei Mihailov. În 2016, cel mai tânăr fiu, Evgheni, a condus Consiliul de Administrație în locul tatălui său. Astăzi, Serghei și Evgheni dețin fiecare 26,3% din acțiunile lui Cherkizovo, fosta soție a lui Babaev, Lidia Mihailova – 29,5% din acțiuni.