Vîntu susţine că „omul de afaceri încearcă şi este treaba statului să îl prindă şi să îl lege”.
Sorin Ovidiu Vîntu şi Dinu Patriciu, doi dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni de afaceri din România, au definit relaţia lor cu statul şi politica în termeni foarte cinici într-o ediţie specială a postului Realitatea TV, difuzată luni seară. Patronul trustului Realitatea- Caţavencu a spus că „oamenii domnului Sorin Ovidiu Vîntu sunt în jur de 150 care populează structurile publice”, în timp ce Patriciu a afirmat că „oamenii de afaceri pot să îşi sprijine interesele având relaţii cu oamenii politici”. Oamenii lui SOV populează structurile publice Invitat de moderatorul Mihai Tatulici să vorbească prin telefon în ediţia specială numită „Mogulii şi oamenii lor”, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a precizat că „noi, oamenii de afaceri, avem dreptul să ne numim oameni în sistemul public. Istoria ne dovedeşte că, de cele mai multe ori, cadrele partidelor politice sunt insuficient pregătite, şi când vine vorba să schimbe 5.000 de posturi, nu au oameni.(…) Şi atunci ce fac aceşti domni? Aceşti domni apelează la rezerva de cadre a privaţilor, pentru că evident, noi îi plătim pe cei mai buni. (…) Sunt oameni pe care nu îi cunosc şi care au fost selectaţi în diverse poziţii în statul român. Lista de oameni ai lui Vîntu pe care dumneavoastră aţi dat-o, ilustrând-o cu domnul Nicolae Văcăroiu, cu domnul Georgescu, este o listă total incompletă şi tendenţioasă. Oamenii domnului Sorin Ovidiu Vîntu sunt în jur de 150 care populează structurile publice”. Sorin Ovidiu Vîntu a detaliat ieri pentru evz.ro: „Statul este un pachet de legi care generează instituţii, care trebuie să fie puternice. În momentul în care instituţiile statului sunt puternice, atunci suspiciunea de fraudă care planează asupra tuturor şi a toate începe să se estompeze”. SOV: „E mai simplu să cumpăr un om” SOV a recunoscut şi că patronii apelează la oamenii lor din structurile puterii, dar găseşte că o asemenea abordare este corectă din perspectiva unui afacerist.
„Evident că sunt locuri unde oamenii de afaceri îşi plantează oameni pentru a le deservi interesele, dar pentru asta există organisme ale statului, există poliţie, există Parchet, există justiţie. Dacă statul este incapabil săşi protejeze resursele este problema statului, nu este problema omului de afaceri. Omul de afaceri încearcă, este treaba statului să îl prindă şi să îl lege. (…) Întăriţi-vă statul, domnilor!”, a concluzionat Vîntu care a mai adăugat că „pentru un practician în business ca mine este mai simplu să cumpăr un om dacă am nevoie şi dacă m-aş ocupa de aşa ceva, decât să îl numesc”.
Prezent în direct de la Iaşi, Dinu Patriciu a spus în aceeaşi emisiune că „oamenii de afaceri trebuie să-şi sprijine interesele având relaţii cu oamenii politici şi transmiţându-le care sunt aceste interese. Pentru că şi ei fac parte din comunitate, şi ei reprezintă interesele nu numai ale lor, ci şi ale unor mii de oameni care fac parte din corpo raţiile pe care le conduc. În această relaţie normală, firească, între oamenii de afaceri şi politică se nasc ideile”. DINU COSTACHE PATRICIU Carburanţi, concesionări şi o privatizare dubioasă
Printre cele mai importante afaceri ale lui Dinu Costache Patriciu cu statul român se numără controversata privatizare a rafinăriei Petromidia, devenită, ulterior, parte a Grupului Rompetrol. Afacerea derulată la nivelul anului 2000 avea să devină şi obiectul unui stufos dosar de cercetare penală, care se află încă în atenţia anchetatorilor. Tot prin intermediul companiei petroliere, Dinu Costache Patriciu a derulat, ulterior, diverse contracte cu instituţii ale statului. Între acestea se numără furnizarea de combustibil pentru autoturisme din dotarea unor instituţii precum poliţia, Poşta Română, parlamentul, SRI, Servciul de Informaţii Externe etc. În dreptul lui Dinu Patriciu poate fi trecută şi concesionarea zăcământului de petrol Goleşti-Argeş, din septembrie 2007. În contextul unei crize a gazului tot mai acute, depozitul concesionat de Rompetrol este estimat la 56 milioane metri cubi gaze naturale, la care se adaugă o importantă cantitate de ţiţei. (Cristian Vasilcoiu)
SORIN OVIDIU VÎNTU Zăcăminte, interese în firme de stat, infrastructură
Compania Petromservice, controlată printr-un offshore de Sorin Ovidiu Vîntu, a derulat contracte de infrastructură încheiate cu diferite administraţii locale din ţară. Tot prin Petromservice, SOV a preluat controlul unui zăcământ de calcar de brucit - cel mai mare de acest fel din Europa - concesionat de la Autoritatea Naţională de Resurse Minerale. Indirect, Vântu are interese multiple în mai multe societăţi de stat, fiind acţionar la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care, la rândul lor, deţin participaţii în companii strategice. Însă momentul în care SOV a profitat din plin dintr-o relaţie clientelară cu statul a fost parafarea contractului de fidejusiune-cauţiune între FNI şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC). Relaţia CEC - SOV a devenit oficială în decembrie 1999. Atunci, banca de stat a devenit „plasa de siguranţă” a investitorilor FNI. În cazul în care FNI se prăbuşea, CEC garanta restituirea banilor către păgubiţi. Astfel, nenumăraţi români au fost păcăliţi să-şi piardă banii în FNI. Păgubiţii îi recuperează acum de la stat. Adică de la noi toţi. (Liviana Rotaru)