Aleșii vor MODIFICĂRI importante la VÂRSTA de PENSIONARE. Ce se poate SCHIMBA după acest PROIECT?

Aleșii vor MODIFICĂRI importante la VÂRSTA de PENSIONARE. Ce se poate SCHIMBA după acest PROIECT?

Un proiect de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari prevede anumite modificări importante în ceea ce privește vârsta de pensionare. Modificarea ar urma să vizeze mamele care nasc și cresc un copil, acestea urmând să se poată pensiona cu doi ani mai devreme. Printre motivele expuse, se subliniază și scăderea demografică.

Grupurile din Senat ale PSD și ALDE colaborează cu alți 51 de aleși în acest proiect, care vizează modificarea vârstei de pensionare pentru mame, prin schimbarea art 55 alin (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acesta, dacă proiectul trece, ar urma să arate astfel: „cu câte doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani”.

 

De fapt, această modificare reintroduce, practic, Legea 19/2000, abrogată în urma măsurilor de austeritate și vizează femeile care muncesc și au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, conform MEDIAFAX. Demersul ține și de „faptul că tot mai multe femei care muncesc renunţă sau amână aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populaţiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populaţia se reduce cu cinci români în fiecare oră”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ultimii 20 de ani s-a înregistrat un dezastru demografic în ceea ce priveşte evoluţia natalităţii atât la nivel de ţară, cât şi în zonele care asigurau tradiţional un spor natural pozitiv. La nivel naţional, scăderea natalităţii la 195.000 de copii reprezintă un minim istoric al României moderne şi va fi urmată de mari probleme sociale. Dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii ce va rămâne fără salariaţi cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat”, mai este menționat în proiect.