Şeful diplomaţiei ucrainene, Vadym Prystaiko a reacţionat la modificările pe care compania americană Apple le-a făcut în aplicaţiile sale.
Oficialul ucrainean a acuzat pe Twitter compania americană că Peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova apare în aplicaţiile Apple, Meteo şi Hărţi, ca aparţinând Rusiei.
„Lăsaţi-mă să vă explic ca să puteţi înţelege, Apple: Imaginaţi-vă că spuneţi peste tot că design-ul vostru, ideile voastre, anii voştri de muncă şi o parte din inima voastră au fost furate de cel mai mare duşman a vostru şi cineva ignorant îşi bate joc de durerea voastră”, a acuzat pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene, Vadym Prystaiko.
„Cam asta se întâmplă când calificaţi Crimeea drept teritoriu rus”, a adăugat el, adresându-se companiei Apple.
Începând de miercuri, oraşele din peninsulă precum Simferopol sau Sevastopol apar ca fiind în „Crimeea, Rusia” atunci când serviciul de navigare şi de prognoză meteo al gigantului american în domeniul IT este utilizat din Rusia. Aceleaşi oraşe apar fără ţară atunci când serviciile sunt utilizate de pe teritoriul altor state.
Decizia Apple, inventatorul Iphone-ului, a provocat consternare şi apeluri la boicot pe reţelele sociale în Ucraina.
Un alt gigant american în domeniul IT care are serviciu de localizare, Google, nu menţionează o ţară anume pentru oraşele din Crimeea. Cu toate acestea, el le ortografiază „ruseşte” atunci când serviciul este folosit în Rusia. De asemenea, apare o frontieră între Crimeea şi Ucraina.
De asemenea, mass-media din Rusia titra joi că „Apple a recunoscut că Peninsula Crimeea este rusă”.
Susţinătoare apropiată a Ucrainei, Lituania a denunţat la rândul său „punctul de vedere ignorant” al companiei Apple.
„Statu-quo-ul nu s-a schimbat în Crimeea: ea este în continuare ocupată de Rusia şi este un teritoriul al Ucrainei”, a subliniat pe Twitter şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius.
Modificările aduse de Apple au fost făcute după ce compania americană a negociat cu autorităţile ruse care au cerut companiei americane să se conformeze legislaţiei ruse, care recunoaşte Crimeea drept teritoriu al Federaţiei Ruse.
„Vom rămâne vigilenţi, ca să nu existe întoarcere înapoi”, a declarat miercuri preşedintele Comitetului pentru securitate şi luptă anticorupţie al Parlamentului Rus, Vasili Piskarev.
„Astăzi, cu Apple, situaţia s-a încheiat. Constatăm că totul s-a derulat cum am dorit, nici mai mult, nici mai puţin”, şi-a exprimat el satisfacţia.
„Nu putem decât să ne bucurăm de decizia Apple, care prin aceasta şi-a arătat dorinţa de a menţine şi dezvolta poziţia sa pe piaţa rusă”, a declarat la rândul său preşedintele Comitetului pentru politica informaţiei, Leonid Levin, negând totodată că s-ar fi exercitat vreo presiune asupra Apple.
Decizia Apple intervine într-un moment în care Rusia a adoptat în noiembrie o lege ce interzice vânzarea de telefoane, ordinatoare şi televizoare conectabile dacă acestea nu au softuri ruse preinstalate, măsură contestată de Apple. Anvergura acestei legi şi punerea ei în aplicare rămân de văzut, înainte de intrarea ei în vigoare în iulie 2020, potrivit stirileprotv.ro