Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan, SUA au ajuns la concluzia că schimbările climatice micșorează trupurile păsărilor și le mărește anvergura aripilor.
Cercetătorii au luat în considerare nu mai puțin de 70.716 exemplare din 52 de specii de păsări migratoare din America de Nord. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după o perioadă de patru decenii de cercetare
Păsările studiate au murit după ce au lovit clădiri din Chicago. Savanții susțin că este cel mai mare studiu de acest gen efectuat vreodată și a încercat să surprindă modul în care vietățile s-au adaptat schimbărilor climatice.
„Am descoperit că aproape toate speciile se micșorează”, a explicat Brian Weeks, profesor asistent la școala de mediu și dezvoltare durabilă de la Universitatea din Michigan.
„Speciile studiate au fost foarte diferite dar transformările acestora au avut același tipar. Modul în care acest model persistă este șocant”, a arătat specialistul.
Profesorul a afirmat că studiile dedicate efectului pe care îl au schimbările climatice asupra viețuitoarelor se orientează, de obicei, asupra modificărilor ritmului de viață sau în dimensiunile teritoriului acoperit de anumite păsări sau mamifere.
Cercetarea a relevat faptul că din 1978 până în 2016, segmentul osos inferior prelevat de la piciorul diferitelor păsări, un indiciu al dimensiunilor corpului păsării, s-a scurtat cu până la 2,4%. În aceeași perioadă de timp, lungimea aripilor a crescut cu 1.3%.
Modificările dimensiunilor corpurilor păsărilor s.ar datora creşterii temperaturilor, au concluzionar cercetătorii
Cercetătorii au descoperit în 2014 că și caprele de munte par să se micșoreze din cauza temperaturilor în creștere. Un alt studiu a tras concluzii asemănătoare privind dimensiunile tot mai mici ale salamandrelor pe fondul schimbărilor climatice, potrivit stiri.tvr.ro