Tot ce trebuie să știi despre noile modificări privind drepturile la tratament în străinătate pe banii statului
Editura Evenimentul si Capital

Tot ce trebuie să știi despre noile modificări privind drepturile la tratament în străinătate pe banii statului

Autor: | | 0 Comentarii | 2087 Vizualizari

Întrucât, în prezent, accesul pacienților la consultări și tratamente medicale în clinicile bune din afara țării, în special a acelor pacienți cu afecțiuni foarte grave, pentru care chiar și câteva ore de întârzieri se pot dovedi fatale, este extrem de greoi, dacă nu imposibil, Ministerul Sănătății a operat, zilele acestea, o serie de modificări menite să simplifice procedurile în așa fel încât șansele românilor bolnavi care au nevoie de îngrijiri în străinătate să crească simțitor. În acest sens, vă prezentăm, mai jos, punctual, cele mai importante schimbări întreprinse în corpul vechilor legi.

Pare uluitor dar, odată cu instalarea Sorinei Pintea (foto) în fruntea Ministerului Sănătății, mecanismele anchilozate ale acestui domeniu vital pentru orice societate au început, cât de cât, să funcționeze.

Dovadă stau nu doar acțiunile care au condus, la scurt timp după instalarea în funcție, la deblocarea crizei imunoglobulinei, ci și demersurile din ultimele zile, care au ușurat procedurile pentru tratamentul pacienților în străinătate. Întrucât modificările metodologice sunt consistente, pentru o mai bună comprehensibilitate, le-am grupat în 11 puncte, cu mențiunea că articolele enumerate astfel sunt completări aduse unui cadru mai vechi, din 2004.

Transplant de organe - și în țară, și afară

„Pot beneficia de finanţarea tratamentului în străinătate şi bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană, dar pentru care tratamentul nu poate fi acordat în intervalul de timp necesar în centrele acreditate în domeniul transplantului din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante”. În referatul de aprobare semnat de Sorina Pintea, explicațiile sunt și mai limpezi, existând chiar și un exemplu concret.

„Acreditarea unor unități sanitare din România, pentru activitatea de transplant pulmonar, va oferi posibilitatea pacienților să beneficieze de aceste intervenții în timp mult mai scurt, în România. Pe de altă parte, pacienții care necesită transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, care pe lângă afecțiunea de bază au asociate și alte boli grave, nu vor putea beneficia de aceste intervenții în România. Astfel, comisia teritorială de specialitate va solicita centrelor de transplant acreditate din țară confirmarea sau infirmarea faptului că intervenția poate fi efectuată sau nu în România, ulterior urmând să completeze procesul-verbal medical de trimitere la tratament în străinătate”.

Cu alte cuvinte, dacă există un caz grav, care nu poate fi tratat în țară, acesta va lua drumul străinătății, cu tot cu aprobarea statului român.

Excepții pentru sugari

La acest punct, câteva informații de fond, utile însă: „Trimiterea la tratament în străinătate se face pentru bolnavii înscrişi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale, respectiv asistenţa medicală primară, de specialitate şi care au fost spitalizaţi în unităţi sanitare care oferă servicii medicale de înaltă calitate profesională şi tehnică, dar a căror sănătate nu a fost restabilită. Fac excepție sugarii cu vârsta 0-1 an pentru care se poate întocmi dosarul imediat după diagnosticarea afecțiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor acestor etape”.

Cine depune actele și unde

„Documentele medicale ale bolnavului (bilet de ieşire din spital, scrisoare medicală, rezultate investigații medicale, recomandarea medicului curant privind efectuarea tratamentului în străinătate etc.) se depun de către bolnav, reprezentantul legal al acestuia sau de către aparţinător (soţ/soţie, rudă de gradul IV) la direcţia de sănătate publică în a cărei rază teritorială domiciliază bolnavul, împreună cu o cerere din partea bolnavului, a reprezentantului legal sau a aparţinătorului acestuia însoțită de copii ale documentelor de identitate ale acestora.

Mobilitate, nu amânări

O altă modificare/adăugire remarcabilă: „În situația în care o comisie teritorială de specialitate dintr-un centru universitar nu este funcțională (n.r. - demisii, concedii etc), dosarele pacienților din județele arondate acestei comisii vor fi analizate de către comisiile de specialitate teritoriale din alte centre universitare, conform dispozițiilor Ministerului Sănătății, până la remedierea situației”.

Transparență privind costurile

Articolul următor schimbă aproape complet vechiul conținut: „Atribuţiile persoanei responsabile cu organizarea activităţii de trimitere la tratament în străinătate privind întocmirea, verificarea şi trimiterea documentaţiei medicale a bolnavilor la comisiile de specialitate teritoriale și către Ministerul Sănătății sunt stabilite în fişa postului”.

Detaliat: „În situaţia în care bolnavul sau reprezentatul acestuia îşi exprimă opţiunea pentru efectuarea corespondenţei prevăzute legal, acesta va prezenta direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, cu antet şi semnătură, care cuprind cel puţin elementele obligatorii prin lege”. De reținut: „Direcţiile de sănătate publică consideră valide numai documentele transmise în original sau, după caz, prin fax ori prin e-mail, în forma scanată și traduse de către un traducător autorizat.

În situația în care clinica nu transmite oferta de tratament conform celor stabilite inițial, documentul transmis va trebui să cuprindă cel puțin informații referitoare la costul evaluării pacientului, costul total al tratamentului care urmează a fi efectuat și ce cuprinde acesta precum și costul de spitalizare.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate