Modificări la programul Noua Casă. Imobilul ar putea fi ipotecat pentru acoperirea unui credit bancar

Sursa foto: 115306071 © Dechev | Dreamstime.com

Programul Noua Casă ar putea fi modificat. Creditelor luate prin acest program li s-ar putea aplica regulile dării în plată, folosite pentru stinge datoriile provenite dintr-un contract de credit. Un proiect de lege a fost pus în dezbatere. În prezent, în cazul programului de credit pentru Noua Casa se aplică regulile Legii dării în plată.

Un nou proiect de lege a fost pus în dezbatere la Senat. Acesta propune eliminarea unei excepții din Legea nr 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege propune să fie eliminată excepția cu privire la creditele obținute prin programul Noua Casă.

Din legea nr 77/2016 ar putea dispărea paragraful care stabilește că „prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul «Prima casă», aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului «Prima casă»”, numele programului în prezent fiind Noua Casă.

Schimbări în programul Noua Casă

Dacă proiectul de lege va trece de Senat și va fi aprobat, locuințele luate prin programul Noua Casă vor putea fi date în plată pentru stingerea datoriilor apărute în legătură cu un astfel de credit. Proiectul mai propune și o serie de modificări menite să clarifice suplimentar procedura dării în plată. Printre modificări este și descurajarea notificărilor nejustificate, proiectul de lege stabilind că neprezentarea debitorului la termenele indicate în notificare echivalează cu renunțarea la acest drept, debitorul neputând formula o nouă notificare de dare în plată în momentul în care a fost repus de drept în situația anterioară.

O altă modificare propusă în proiectul de lege depus la Senat prevede ca, „în situația în care împotriva debitorului a fost demarată procedura de executare silită de către creditor, iar ulterior debitorul înaintează notificarea de dare în plată, cheltuielile de executare silită efectuate, precum și onorariul executorului judecătoresc stabilit în respectivul dosar de executare, cad în sarcina creditorului, executarea silită demarată rămânând fără obiect”.

Legea 77/2016 spune că darea în plată reprezintă mijlocul de stingere a datoriei. Cel care a luat un împrumut bancar a cărui plată implică sume mari dar se află într-o situație dezavantajoasă, poate scăpa de acesta prin oferirea bunului imobil ipotecat creditorului. Dacă noul proiect de lege va fi aprobat, acest lucru se va putea face și în cazul creditelor prin programul Noua Casă, potrivit avocatnet.ro.