Modificări la Codul Rutier. Șoferii riscă amenzi și puncte de penalizare dacă nu respectă aceste reguli

Sursă foto: dreamstime.com

O serie de încălcări ale Codului Rutier sunt sancționate cu amenzi, dar și cu puncte de penalizare. Legislația este foarte strictă în acest domeniu, iar polițiștii din cadrul serviciului rutier sunt cu ochii pe șoferi.

Codul Rutier  prevede o serie de sancțiuni pentru șoferii care nu acționează frâna de mână, nu opresc mtorul și nu lasă mașina în viteză atunci când se îndepărtează de autovehicul. Sunt vizați inclusiv cei care parchează și se depărtează e autovehicul. Polițiștii rutieri sunt îndreptățiți să aplice amenzi, dar și trei puncte de penalizare pentru astfel de încălcări ale regulilor de circulație.

Aceste prevederi au fost introduse în legislația rutieră în urmă cu un an, printr-o ordonanță adoptată de Guvernul României. Actul normativ face referire la „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Potrivit legislației rutiere tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt acum sancționate alte încălcări ale regulilor de circulație de către șoferi. Este vorba despre oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau a drumurilor naţionale europene.

Sancțiuni cu amendă și trei puncte de penalizare

Tot aici intră și depăşirea cu viteze cuprinse în intervalul 21 - 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. Potrivit legii depășirea vitezei este stabilită cu aparate radar sau alte mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

Nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale este sancționată la fel.

Nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul staţiilor de tramvai sau pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată este sancționată în același fel, conform avocatnet.ro.