Codul Rutier urmează să se modifice, iar unele mașini nu vor mai putea fi înmatriculate. S-ar putea schimba și plăcuțele de înmatriculare în cazul anumitor vehicule.
Un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAI) propune o modificare și completare a Regulamentului de aplicare a Codului rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), cu scopul de a extinde cadrul legal referitor la interdicția înmatriculării unor vehicule și a reglementării condițiilor de emitere a permisului de conducere internațional.
Multe mașini furate în afara țării și aduse în România pentru înmatriculare nu sunt reclamate autorităților române, ceea ce, potrivit MAI, „ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.
Propunerea de modificare a Codului Rutier dorește să-i constrângă pe șoferi și să reclame mașinile furate din alte țări. „Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se arată în textul propus.
Alte schimbări în Codul Rutier
Proiectul de hotărâre de Guvern mai propune modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene). Culoarea nu va fi schimbată, dar noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre.
Vehiculele vizate ar fi tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere și tractoarele care nu se supun înmatriculării.
Documentul propune, de asemenea, ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.
De la jumătatea lunii iunie, șoferii sunt obligați să și folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum stabilea Codul rutier anterior. Faza scurtă sau luminile de zi trebuie folosite inclusiv în localități.