Modificări în Codul Muncii. Apar două tipuri noi de contract. Ce avantaje vor avea salariații

Sursa:Pixabay.com

Un act normativ care prevede modificarea Codului Muncii a fost adoptat de Senat și urmează să fie votat și în Camera Deputaților. Iar prevederile sale schimbă multe dintre lucrurile cu care eram obișnuiți.

Proiectul legislativ a fost inițiat de fostul ministru al Muncii Raluca Turcan, alături de mai mulți colegi din PNL. El prevede introducerea a două noi contracte în Codul Muncii. Proiectul de act normativ a fost deja adoptat de Senat și urmează să ajungă și la Camera Deputaților.

Contractul la cerere

Acest tip de contract prevede că salariatul muncește pentru un angajator, la solicitarea acestuia, cu condiția unei înștiințări în scris a salariatului în termenul stabilit în contract. Acesta nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activității pentru care este solicitat.

Angajatorului îi revine obligația de a plăti salariul aferent numărului de ore prestate de către angajat, dar nu mai puțin decât remunerația pentru un număr de cel puțin 32 de ore/lună. Angajații care vor încheia un astfel de contract vor avea aceleași drepturi ca și salariații cu normă întreagă.

Până acum, acest tip de contract putea fi folosit doar în anumite domenii de activitate, dar articolul care prevedea acest lucru a fost eliminat.

Contractul cu mai mulți angajatori

Acest timp ce contract este unul cu normă întreagă. Un salariat prestează același tip de muncă pentru mai mulți angajatori. Contractul poate fi încheiat însă doar de angajatorii care apațin aceluiași grup de întreprinderi.

Actul este semnat de toți angajatorii care trebuie să respecte drepturile cuvenite salariatului, așa cum sunt prevăzute în contractul individual sau colectiv de muncă și în lege. Dacă unul dintre angajatori nu își îndeplinească obligațiile, atunci ceilalți vor trebui să o facă. Mai exact, dacă un angajator nu plătește salariul,  obligațiile vor fi achitate de ceilalți.

În cazul în care niciunul dintre angajatori nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de salariat, acesta are dreptul de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre ei și poate cere executatea silită. Actul normativ prevede și amenzi cuprinse între 5.000 și 30.000 pentru nerespectarea drepturilor salariale și a condițiilor de muncă stabilite, potrivit profit.ro.