Modificări electorale la Legea pensiilor

Modificări electorale la Legea pensiilor

Deputații și senatorii sunt chitiți să majoreze pensiile. Unul din cele trei proiecte în acest sens a fost aprobat deja și va fi promulgat, iar celelalte două au toate șansele să primească aprobarea Legislativului

Proiectul care permite persoanelor care nu au stagiul de pensie complet de cotizare să „cumpere” vechime în muncă a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților. Interesant este că, în anii 2011, 2012 și 2015, senatorii au respins trei proiecte asemănătoare. Dar, cum alegeri sunt peste două luni...

În primul rând, doritorii trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casele de pensii, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificării legislative, care urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Cum va funcționa

Ne puteți urmări și pe Google News

Perioadele de timp pentru care pot plăti CAS ca să-și adauge vechime în muncă sunt cuprinse în intervalul de timp dintre data încheierii contractului și ultimii 5 ani anteriori acesteia.Plata contribuției de asigurări sociale se va putea face într- o tranșă sau, eșalonat, în tranșe lunare.„Contribuția (...) se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, se arată în actul normativ.

Există și un maxim care poate fi plătit de viitorii pensionari: baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Punctul de pensie ar putea ajunge la 1.200 de lei

Tot Comisia de muncă din Senat a adoptat, marți, și un raport de admitere a unei propuneri legislative care prevede majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2017 și la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017. În acest moment punctul de pensie este de 871,7 lei. Reprezentanții Guvernului nu sunt de acord cu aceste majorări. „Prin modificarea articolului 102 din Legea 263, cu referire la majorarea punctului de pensie, astfel încât acesta să reprezinte 45% câștigul salarial mediu brut pe economie, ar însemna un efort bugetar substanțial asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât nu s-ar mai asigura pe termen lung obiectivul din legea 263 de sustrenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii nu susține această propunere”, a declarat directorul Direcției asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Georgeta Jugănaru, prezentă la dezbaterile comisiei. Propunerea urmează să fie votată de plenul Senatului, prima cameră sesizată.

Pensiile foștilor angajați la CAP ar putea fi mărite

Comisia de muncă din Senat a dat undă verde unei propuneri legislative care prevede majorarea pensiilor foștilor angajați ai CAP-urilor. „Trebuie să votăm acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie. 500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanțe, care ne va spune că nu sunt bani”, a declarat Haralambie Vochițoiu, unul dintre inițiatorii proiectului. Guvernul nu este de acord cu adoptarea acestei modificări, pe motiv că ar fi discriminatorie față de ceilalți pensionari. Propunerea legislativă urmează să fie votată de plenul Senatului, prima cameră sesizată.