Evenimentul Zilei > Politica > MODIFICAREA Legii REFERENDUMULUI, pe rapid înainte în Parlament
MODIFICAREA Legii REFERENDUMULUI, pe rapid înainte în Parlament

MODIFICAREA Legii REFERENDUMULUI, pe rapid înainte în Parlament

După anunțul liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia referendumul de revizuire a Constituției pe tema familiei va fi organizat în această toamnă, acum parlamentarii vor modifica pe rapid înainte Legea referendumului nr. 3/2000. Astfel, deputații juriști au adoptat reglementări speciale pentru organizarea acestuia, au spus surse parlamentare, pentru EVZ.

Au fost doar trei voturi „împotrivă”, unul de la PNL și două de la USR. Astfel, legea nr. 3/2000 a primit raport fde adoptare din partea Comisiei juridice a Camera Deputaților,iar marți va fi votată în prima ședință de plen a acestei sesiuni. Modifcarea esențială prevede un termen de 30 de zile pentru organizarea referendumului național de revizuire a Constituției, au explicat sursele EVZ. 

Inițiativă cetățenească de modificare a Constituției se află în circuit parlamentar, fiind adoptată, pe 9 mai, de Camera Deputaților și așteaptă să primească vot în Senat.

În formă adoptată de Senat în luna iunie această propunere presupune, concret, modificarea art. 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului, astfel:

Art. 6-(1) Inițiativă și procedura revizuirii Constituției sunt supuse dispozițiilor prevăzute art. 73 alin (1) și (2), art. 150 și art. 151 din Constituție. 

Se adaugă patru noi alineate:

„(3) Proiectul legii constituționale, adoptat de Camera Deputaților și de Senat, se publică, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se trimite Curții Constituționale, care procedează potrivit legii. Dacă se constată că inițiativa legsilativa  depășește limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată și se transmite Camerei Deputaților, procedura urmând a fi reluată potrivit alineatelor precedente.

(4) Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art. 151 alin. (3) din Constituția României. Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată.

(5) Persoanele care au dreptul să participe la referendumul național privind revizuirea Constituției, modul de desfășurare a campaniei pentru referendum, organizarea și defasurarea acestuia, organizarea și atribuțiile birourilor electorale, faptele care constituție contravenții și infracțiuni, precum și modul de constatare și sancționare a acestora sunt cele stabilite la art. 4, art 7. alin (1), precum și în cap. IV, V și VI din prezenta lege. Rezultatul referendumului național se stabilește în conformitate cu prevederile art. 5 alin (2) și (3) și ale art. 7 alin. (2) din prezența lege.  

(6) Cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă din bugetul de stat.”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, sâmbătă, la Mamaia, că atât la nivelul grupului senatorial al partidului, cât şi la cel al grupului din Camera Deputaţilor, precum şi la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în această toamnă. „E o decizie politică”, a explicat Liviu Dragnea.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: