Modernizarea domeniului statistic oficial din Republica Moldova, cerință de aderare la UE

Modernizarea domeniului statistic oficial din Republica Moldova, cerință de aderare la UE Sursa foto: Giampaolo Squarcina | Dreamstime.com

Zeci de experți și oficiali de rang înalt din 14 state discută, la Chișinău, despre ralierea statelor candidate la sistemul statistic european.

Alinierea cu succes a domeniului statistic național la acquis-ul UE este o cerință esențială în succesul negocierilor de aderare pe care le duce Republica Moldova, la comunitatea europeană. Între 20 și 21 februarie, reprezentanți ai instituțiilor de statistică din România, Albania, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Turcia și Ucraina se reunesc, la Chișinău, pentru schimb de experiență și bune practici privind producerea statisticilor oficiale pentru sistemul statistic european. 

Ei se întrunesc la atelierul de lucru internațional de nivel înalt, cu tema „Statistica oficială modernă în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, organizat de Biroul Național de Statistică (BNS) al RM în colaborare cu Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

Republica Moldova. Rolul statisticii oficiale în procesul de aderare

Alinierea cu succes a domeniului statistic național la acquis-ul UE și punerea în aplicare a Codului de bune practici al statisticilor europene sunt acțiuni de primă importanță pentru RM, de asigurare a negocierilor de aderare la comunitatea europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul esențial al  workshopului din Chișinău este de a spori cunoștințele și consolida capacitatea participanților statului de peste Prut, precum și altor țări candidate, cu privire la modul în care să se angajeze în procesul de negocieri de aderare la UE în domeniul statistic în cel mai eficient mod. 

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, menționează necesitatea adaptării statisticii RM la standardele UE. „Astfel, vom spori transparența procesului de negocieri în raport cu societatea și vom putea, pe intern, să monitorizăm și să evaluăm progresul iar, la nevoie, să facem ajustările și optimizările generale, inclusiv în alocarea de resurse”, consideră oficialul.

Statistica reprezintă unul dintre pilonii bunei guvernări, subliniază Oleg Cara, directorul general al BNS. „Anume statistica oficială trebuie să se adapteze la schimbări și să se conformeze exigențelor sporite ale acesteia față de informația de calitate, conform înaltelor standarde de calitate, aplicate pe plan internațional, în speță, standardelor UE”, afirmă Oleg Cara.

Experiența statelor europene, în ajutorul specialiștilor de peste Prut

Evoluțiile recente și prioritățile  sistemului statistic european în vederea modernizării au fost prezentate de Jean-Pierre Poncelet, director în cadrul Sistemului Statistic European, Eurostat. Principalele provocări și lecții învățate din procesul de aderare la UE din experiența României au fost dezvăluite de Tudorel Andrei, directorul Institutului Național de Statistică din București.

Experți din Grecia s-au referit la noutățile unui institut statistic modern din țara lor în contextul recensământului populației și locuințelor din 2021. Utilizarea noilor tehnologii pentru recensământul populației din experiența Albaniei a fost un alt subiect discutat. Datele privind populația, produse cu ajutorul surselor de date administrative din experiența Turciei au fost, de asemenea, diseminate. Specialiștii europeni au fost informați despre mecanismele Estoniei în optimizarea statisticii oficiale prin utilizarea surselor de date administrative și private. Lucrările atelierului vor continua și mâine.