Jocurile Olimpice de la Paris de apropie. Organizatorii au promis să construiască cât mai puțin posibil, folosind în schimb reperele orașului ca fundal. Place de la Concorde din Paris nu este străină de schele, fiind locul a peste 1.000 de decapitări în timpul Revoluției Franceze. Două secole mai târziu, schelele au revenit.
Munți de stâlpi metalici care se clatină umplu acum piața ceremonială, formând o duzină de tribune gigantice. Acestea nu mai așteaptă, însă, execuții, ci o extravaganță de sporturi urbane. Acolo unde odată se rostogoleau capetele regale, în curând se vor învârti sportivii. Toate acestea se întâmplă pe măsură ce locul se pregătește să găzduiască aproape 40.000 de spectatori pentru competițiile de breakdance, BMX și skateboarding de la Jocurile Olimpice din acest an.
Jocurile Olimpice, o nouă formă
Acesta este unul dintre exemplele principale ale modului în care Parisul speră să găzduiască cele mai reduse Jocuri de până acum. Se vor folosi montaje temporare pentru a transforma faimoasele repere ale orașului în decoruri fotogenice pentru spectacolul televizat. De asemenea, se vor lăsa în urma sa cât mai puține structuri permanente noi.
Jocurile Olimpice vor da o nouă formă capitalei Franței. Începând de săptămâna viitoare, Turnul Eiffel va forma un fundal impunător pentru volei pe plajă și fotbal pe nevăzute. Palatul Versailles va oferi un cadru regal pentru dresaj și sărituri peste obstacole. Ceremonia de deschidere va avea loc chiar pe fluviul Sena, unde o flotilă va naviga de-a lungul unei scene incluse pe lista UNESCO. Mai mult decât orice altă Olimpiadă anterioară, la această ediție, Jocurile Olimpice vor fi mobilizate în mod inteligent ca o reclamă de două săptămâni pentru orașul gazdă.
Dar ce va rămâne după ce spectacolul se va încheia? Ce daruri poate spera Parisul să obțină de pe urma festivităților în valoare de 9 miliarde de euro, în afară de creșterea numărului de turiști, deja foarte mare?
„Am văzut Jocurile Olimpice ca pe o mare oportunitate de a accelera transformarea ecologică a orașului”, spune Emmanuel Grégoire. Acesta a fost viceprimarul socialist al Parisului pentru planificare urbană din 2014 până săptămâna trecută. „Am transformat spațiile publice, transportul public, râul - fără Jocuri, ar fi putut dura încă un deceniu sau două.”
Schimbări rapide
Fostul viceprimar prezintă o listă impresionantă de statistici: 250 de kilometri de piste de biciclete noi; extinderea (continuă) a rețelei de metrou; curățarea Senei; plantarea a 300.000 de copaci noi. Ca vizitator, schimbările sunt palpabile. Sosirea în apropierea satului olimpic la noua stație Saint-Denis-Pleyel, proiectată de arhitectul japonez Kengo Kuma, și traversarea pe sub cupola cu zăbrele a unei noi pasarele uriașe, este o emoție.
Părți ale periferiei care au fost anterior izolate se simt acum conectate la oraș. Mersul cu bicicleta prin oraș pe pistele de biciclete proaspăt inaugurate este o bucurie. Criticii spun că toate acestea s-ar fi întâmplat oricum, deoarece majoritatea planurilor sunt dinainte de Jocurile Olimpice. Dar Grégoire insistă asupra faptului că „rollerul” sportiv a acționat ca un catalizator supraîncărcat.
„Este uimitor cât de mult ne-au permis Jocurile Olimpice să acționăm”, spune el, „și să aducem mai mulți bani pentru a face aceste lucruri rapid”. La fel ca pandemia Covid, a creat un impuls național pentru a face lucrurile - chiar dacă uneori un pic prea repede.
Modernizare arhitecturală a Parisului
Candidatura olimpică a Parisului s-a bazat cu mândrie pe construirea a foarte puțin. Acesta a găzduit Jocurile Olimpice de două ori în trecut, în 1900 și 1924, și Cupa Mondială din 1998. Aceasta din urmă a adus imensul Stade de France. Însă, orașul avea deja majoritatea lucrurilor de care avea nevoie. În loc să investească bani în noi locații supradimensionate, Parisul ar cheltui cea mai mare parte a bugetului său pentru modernizarea a ceea ce are deja.
În consecință, nu există prea multe spectacole arhitecturale - nu există stadionul „Cuibul păsărilor”, înfometat de oțel, sau redundantul Arcelor Mittal Orbit. Pentru aceasta, contribuabilii locali ar trebui să fie recunoscători. În ton cu Acordul de la Paris din 2015 privind clima, aceasta este o Olimpiadă a reparării și reutilizării.
Orașul se reînnoiește
În tot orașul, relicvele învechite ale Olimpiadei din 1924 au primit un nou suflu de viață. Stadionul Yves-du-Manoir, din suburbia nord-vestică a orașului Colombes, are o nouă tribună de 1.000 de locuri. Aceasta este destinată concursurilor de hochei. Tribuna a fost realizată de Celnikier & Grabli Architectes. Stadionul va fi dotat cu terenuri dedicate pentru hochei, fotbal și rugby, precum și cu o nouă pistă de atletism.
Piscina Georges Vallerey din cartierul estic Télégraphe va fi utilizată pentru antrenamentele olimpice. Aceasta a fost dotată cu un nou acoperiș retractabil elegant sub forma unei bolți subțiri din lemn cu zăbrele, realizat de AIA Life Designers.
De asemenea, Grand Palais din 1900, al cărui cadru din fontă va forma un fundal art nouveau glorios pentru scrimă și taekwondo. Cheltuirea milioanelor olimpice pentru modernizarea sensibilă a instalațiilor municipale este greu de reproșat.
S-a spus „nu” asfaltului
Când vine vorba de noile clădiri, rezultatele sunt mai mixte. Adidas Arena, în valoare de 138 de milioane de euro, se ridică ca un centru de date strălucitor la intersecția nodurilor dintre șoseaua de centură Périphérique și autostrada A1 la Porte de la Chapelle. Proiectat de NP2F și SCAU, acesta este un plus elegant pentru un cartier cunoscut odinioară pentru „dealul drogurilor”. Acesta aterizează ca o navă spațială aerodinamică a reînnoirii urbane. Este un lucru intrigant, care împărtășește un limbaj fals-industrial asemănător cu cel al galeriei MK a 6a din Milton Keynes.
Volumele interioare ies în evidență de pe o terasă plantată ridicată, la care se alătură un baldachin de lemn în formă de A, ca un grup de obiecte pe o masă. O fereastră semicirculară jucăușă privește dinspre fațada estică, ornând flancul lustruit cu un zâmbet larg. Arena de 8.000 de locuri va găzdui Jocurile Olimpice de badminton și gimnastică ritmică. Apoi, aceasta va continua să funcționeze ca sală de concerte și sediu pentru clubul de baschet Paris Basketball, deținut de americani.
În mod ciudat, site-ul oficial Paris 2024 se laudă că „majoritatea materialelor de construcție vor fi bio (în special lemnul)”. Cu toate acesta, clădirea, asemănătoare unui buncăr, este construită aproape în întregime din beton și placată cu aluminiu, un material energo-intensiv. A vărsat cineva găleata cu etichete ecologice?
Investiții de milioane de euro
Mai la nord, declarațiile de mediu sunt mai bune. Situat peste A1 de Stade de France, centrul acvatic în valoare de 175 de milioane de euro este un simbol al ceea ce reprezintă Jocurile Olimpice: slab, verde și puțin subestimat. Acesta va fi un avantaj pentru o zonă cu cel mai scăzut nivel de înot din țară, unde jumătate dintre copiii de 11 ani nu știu să înoate.
Încoronat cu cea mai mare fermă urbană de energie solară din Franța, acoperișul subțire al clădirii este o minune. În interior, rânduri de grinzi de lemn se înclină deasupra piscinei, ca niște spaghete atârnate la uscat. Acestea sunt susținute de coloane de lemn care se înclină spre exterior, dând un sentiment de încordare întregii structuri. Cei doi pereți mai scurți sunt în întregime vitrați, oferind vedere spre stadion într-o direcție și spre ceea ce va deveni un mare parc în cealaltă.
Exteriorul este învelit cu aripioare orizontale din lemn, care umbresc interiorul. Cele 6.000 de locuri (realizate din sticle de plastic reciclate, la fel ca în toate stadioanele noi) vor fi reduse la jumătate după Jocurile Olimpice. Apoi, vor fi înlocuite cu terenuri de fotbal de cinci dimensiuni, care se vor revărsa în noul parc.
„Este vorba despre a face mai bine cu mai puțin. Puteți face ceva simplu și eficient care să fie și frumos și extraordinar”, spune Laure Mériaud de la Ateliers 2/3/4. Experții firmei sunt arhitecții proiectului împreună cu firma olandeză VenhoevenCS.
Mobilitate și energie verde
Cu accentul pus pe mobilitate, verdeață și renovare, moștenirea generală a Jocurilor Olimpice de la Paris pare să fie mai promițătoare decât majoritatea. Astfel, se contribuie, în cele din urmă, la conectarea suburbiilor îndelung separate la centru. Geografia mentală a majorității parizienilor se va extinde, în bine.
Poate că acesta este maximul la care se poate spera. Prin accentul pus pe rapiditate și pe dependența de dezvoltatorii privați, Jocurile Olimpice nu pot fi un vehicul pentru forme mai echitabile de dezvoltare. Ele nu fac decât să accelereze și să amplifice modelele existente de regenerare și strămutare.
Dar, dacă Parisul ar fi aplicat locuințelor aceeași abordare progresivă pe care a folosit-o pentru modernizarea și extinderea spațiilor sale sportive existente, ar fi putut avea o moștenire durabilă. O asemenea moștenire din punct de vedere social și ecologic l-ar fi făcut să fie cu adevărat mândru.
Jocurile Olimpice încep în data de 26 iulie 2024, conform The Guardian .