După modelul pușcăriașilor, polițiștii amenință că vor protesta pe acoperișul secției
- Petrisor Cana
- 6 februarie 2018, 00:00
Premieră în Ministerul Afacerior Interne! Sătui de comportamentul umilitor și de abuzurile unui șef, mai mulți agenți de la Secția 25, din București au vrut să se urce pe acoperișul unității. Comisarul șef Dumitru Apostol este acuzat că reține oameni ilegal și că a luat abuziv o mașină la drive-test pentru a petrece concediul
Două memorii adresate Ministerului Afa cerilor Interne și Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) de către agenți și ofițeri ai Secției 25 semnalează abuzuri grave săvârșite de comisarul șef Dumitru Sorinel Apostol, adjunct al șefului de secție. În documentele intrate în posesia noastră reiese că sindicaliștii SNAP din Sectorul 6 sunt extrem de nemulțumiți că Apostol i-ar obliga să ia măsuri ilegale, că sunt jigniți în mod repetat, că se comportă „ca un stăpân de sclavi”, că ia măsuri ilegale fără să își asume răspunderea și multe altele. În memoriul adresat ministrului afacerilor interne, înregistrat pe 31 ianuarie 2018, se arată că, din cauza atitudinii dictatoriale a șefului lor, mai mulți polițiști au declarat că nu mai pot lucra în aceste condiții și, în semn de protest, au vrut să se urce pe acoperișul Secției 25, pe data de 24 ianuarie 2018. Dumitru Apostol este acuzat chiar și de șeful Biroului de Ordine Publică al secției, Ștefan Percea, pe care îl apostrofează cu apelative jignitoare gen: incompetent, prost, chelios. Control de la Poliția Sectorului 6 După ce polițiștii au amenințat că se urcă pe acoperișul Secției 25, conducerea Poliției Sectorului 6 a efectuat un control, ocazie cu care au fost strânse zeci de rapoarte în care au fost expuse abuzurile săvârșite de Dumitru Apostol, comportamentul incompatibil cu calitatea de polițist și de manager, măsurile ilegale pe care sunt obligați să le ia și teroarea la care sunt supuși permanent, se arată în memoriul înaintat ministrului de Interne Carmen Dan. Memoriu semnat de 38 de polițiști În memoriul adresat SNAP și semnat de 38 de lucrători ai secției, adjunctul impricinat este acuzat că planifică după bunul plac programul agenților, în funcție de preferințe, fără să țină cont de programările făcute în funcție de orele lucrate, pentru a-i favoriza pe unii dintre polițiști. Mai grav este că le cere polițiștilor să rețină, abuziv, persoane suspecte, chiar dacă polițistul judiciarist informează procurorul că nu dispune de suficiente probe. Apoi, se arată în memoriul adresat SNAP, Apostol le impune subalternilor să meargă la anumite Service-uri pentru reparații ale autospecialelor, pentru schimbarea anvelopelor sau la anumite spălătorii. Cei care refuză, ori patrulează pe jos, ori se aleg cu rapoarte de cercetare disciplinară, nejustificate. În plus, mulți dintre polițiștii care au primit calificative bune din partea șefului direct s-au trezit cu modificarea acestora.
S-a folosit de funcție ca să plece în concediu cu o mașină de la Auto Italia
În raportul înaintat ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, IGPR-ului și conducerii Poliției Capitalei, polițiști și sindicaliști SNAP susțin că au sesizat și autoritățile cu atribuții pe linia combaterii corupției. În sesizări se arată că, în cursul lunii august 2017, adjunctul șefului Secției 25 l-a luat cu el pe inspectorul principal Leontin Vlad, din cadrul compartimentului cu atribuții de securitate privată.
Dumitru Apostol l-a pus pe Vlad să se îmbrace civil și să îl conducă la două societăți importatoare de autoturisme, respectiv Auto Italia și Serus Renault. Șeful a cerut să fie prezentat reprezentanților firmei sub pretextul efectuării unor „activități de recunoaștere”. În timpul discuțiilor cu reprezentanții firmei, Apostol s-a lăudat că îi poate ajuta pe linia atribuțiilor referitoare la sistemele de pază, spunând că are influență asupra subalternilor săi, special desemnați pentru această activitate.
La scurt timp după „vizita oficială”, comisarul șef Apostol s-a prezentat singur la cele două firme de import auto de la care a luat mașini de drive- test, cu rezervoarele pline, pe care le-a folosit în scop personal. Cu una dintre ele, de la Auto Italia, aplecat și în concediu.
Leontin Vlad se plângea și de faptul că Apostol îi cerea să îl ducă la diferite societăți de la care cerea favoruri. Vlad era disperat pentru că șeful Apostol „a uitat” să returneze mașina la Auto Italia vreo două săptămâni, iar reprezentanții firmei îi cereau lui socoteală. Din spusele polițiștilor reiese că Apostol a mai cerut materiale de construcții de la „Dedeman”, dar a fost refuzat, dar „a fost prezentat” la toate restaurantele, mai puțin „Bârlogul Lupilor”.
Avansat la „excepțional” printr-o minciună
În ciuda numeroaselor critici care i se aduc, comisarul șef Dumitru Apostol (foto) a fost avansatîn grad, înaintea îndeplinirii stagiului minim obligatoriu, pe data de 1 decembrie 2017. În raportul adresat MAI se arată că actul care a stat la baza avansării în grad l-a constituit o notă de fundamentare din care reieșea că adjunctul șefului de secție a coordonat destructurarea unei grupări de escroci prin metoda „Accidentul”.
În realitate, gruparea a fost anihilată de polițiști coordonați de șeful Biroului Investigații Criminale. Șeful secției 25, comisarul șef Nicolae Jucălea spunea că nu a fost de acord cu „minciunile”, dar că a semnat propunerea de avansare a lui Apostol, „sub presiune” pentru a evita „certurile și starea tensionată”.
Poliția Capitalei: se fac verificări
Într-un răspuns adresat EVZ, Poliția Capitalei precizează: „Toate aspectele menționate în solicitarea dumneavoastră fac obiectul unor verificări efectuate de structura de control intern a Poliției Capitalei, urmând a fi dispuse măsurile legale. De asemenea, la nivelul subunității de poliție a fost dispusă o diagnoză organizațională în vederea clarificării tuturor aspectelor ce țin atât de managementul structurii, cât și de întreg climatul înregistrat”.