Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și ale Sfântului Pantelimon vor ajunge la Biserica Sf. Pantelimon Foişorul de Foc și vor fi purtate într-o procesiune specială, luni seară.
Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și ale Sfântului Pantelimon vor fi aduse, începând de luni seara și până marți, la Biserica „Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc”. Aceasta pentru că, luni, de la ora 20.00 urmează să se desfășoare Procesiunea „Mărturisirea credinței în cetate”.
Credincioșii ortodocși sunt așteptați, luni seara, de la ora 20.00, să ia parte la acest eveniment special care va avea loc după slujba Vecerniei, Litiei și Acatistului.
Aceste moaște vor fi purtate în procesiune, luni seară, în jurul Bisericii „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” din Capitală. Acestea vor fi păstrate în biserică până marți.
Credincioșii creștini vor urma cu candele aprinse raclele cu moaștele celor doi sfinți și icoana Sf. Calinic în procesiune.
Racla cu moaștele va rămâne până marți la biserică
Racla cu moaștele Sfântului Calinic va fi adusă de la Mănăstirea Cernica și va rămâne la Biserica „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” pe tot parcursul zilei de marţi. În acest timp vor fi săvârșite mai multe slujbe religioase precum Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul dedicate ctitorilor bisericii.
Parohul Parohiei „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc”, părintele Bogdan Teleanu, a descoperit, în urmă cu puțin timp, dovezi care atestă că Arhimandritul Sofian Boghiu a pictat icoana Sf. Ier. Calinic de la Cernica. Este vorba despre icoana care va fi purtată în procesiune luni seara.
Dovada la care face referire părintele Bogdan Teleanu este o însemnare pe una din cărțile de cult care sunt păstrate în biblioteca bisericii „Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc”.
Despre Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la 7 octombrie, în anul 1787, în București. Locul nașterii sale a fost identificat aproape de biserica Sfântul Visarion. La botez, a primit numele de Constantin, fiindu-i dat de nașa sa Luxandra Văcărescu, soția banului Barbu Văcărescu și mama poetului Ienăchiță Văcărescu.
Pe 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin a fost tuns călugăr sub numele de Calinic. După o lunp a fost hirotonisit ierodiacon la Biserica Sfântul Nicolae de la Cernica, de către cărturarul și mitropolitul bulgar Sofronie al Vranței. În 1813, după ce epidemia de ciumă a ucis mulți preoți, Calinic a fost hirotonit preot și a devenit duhovnicul și marele ecleziarh al Mânăstirii Cernica. A servit ca duhovnic al călugărilor, dar și al celor din afara mânăstirii, chiar și al mitropolitului de la acea dată, Nectarie.
Sfântul Calinic de la Cernica a viețuit 43 de ani la Mănăstirea Cernica, în post, rugăciune și smerenie, până a urcat în treapta diaconiei. A fost un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În 1867, slăbit de bătrânțe și bolnav, se retrage la Cernica. Acolo va mai trăi până pe 11 aprilie 1868. Moaștele sale se odihnesc în Biserica Sf. Gheorghe, din incinta mănăstirii.