Regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz, a murit, vineri, şi a deschis calea unei tranziţii de putere într-un moment critic în care aliatul cheie al SUA din Orientul Mijlociu se confruntă cu prăbuşirea preţului petrolului şi cu o violenţă islamistă din ce în ce mai pregnantă.
Succesorul regelui, care a murit la vârsta de 91 de ani, este succedat la tron de fratele său, Prinţul Salman. Asta înseamnă că cea mai mare putere sunnită şi cel mai apropiat aliat arab al SUA a ajuns pe mâinile unui bătrân de 79 de ani, care suferă de demenţă.
Preluarea tronului de către Salman amână instalarea pe tronul Arabiei Saudite a unei noi generaţii de prinţi care să conducă statul cu 28 de milioane de locuitori într-un moment în care regiunea este caracterizată de o continuă criză.
În timp ce specialiştii din Riyadh au prezis o tranziţie lină de putere de la regele Abdullah la fratele său Salman, starea sa de sănătate precară va genera o domnie relativ scurtă. Dacă luptele pentru putere vor izbucni în Arabia Saudită, în Orientul Mijlociu s-ar putea crea un vid. Arabia Saudită este membru cheie al coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic şi un aliat major al guvernului care tocmai a căzut din Yemen.
„În ciuda faptului că tranziţia de putere va fi lină, există toate motivele să credem că Arabia Saudită se îndreaptă spre vremuri grele. Să aibă un rege care suferă de demenţă este ultimul lucru de care are nevoie în astfel de vremuri”, a declarat Simon Henderson, expert în cadrul Institutului Washington pentru Politici în Orientul Apropiat.
Conform tradiţiei saudite, puterea este preluată, pe rând, de fiii regelui Abdulaziz bin Saud, care a murit în 1953. Salman este cel de-al şaselea fiu al regelui care a avut 35 de copii.
În încercarea de a preveni disputele cu privire la succesiunea pe tron şi de a transmite puterea către ramura preferată a familiei, Abdullah l-a numit moştenitor pe fratele său cel mai mic, Prinţul Muqrin, de 71 de ani.
Muqrin este considerat o persoană inteligentă şi este iubit şi de către poporul saudit. De asemenea, este un simpatizant activ al SUA. Cu toate acestea, decizia fostului rege a întâmpinat o opoziţie feroce din partea unuia dintre prinţii excluşi, care s-a plâns că Abdullah a încălcat o veche tradiţie. Mai mult decât atât, mama lui Muqrin a fost o concubină din Yemen a regelui Abdulaziz bin Saud, şi nu o prinţesă saudită.
În consecinţă, regele Salman îşi va alege succesorul şi se crede că acesta va fi tot Muqrin. În acel punct, familia regală se va confrunta cu un puzlle imens cu privire la succesorul lui Muqrin, care va fi, probabil, un prinţ din noua generaţie. Însă în Arabia Saudită există sute de astfel de prinţi.