Belgia se aliniază noului curent şi elimină statuia regelui Leopold al II-lea, o figură controversată a colonialismului. Aceasta a fost doborâtă dintr-o piaţă la Anvers.
Mai mult, se cere retragerea tuturor statuilor regelui belgian din toată ţara, el fiind foarte criticat pentru colonialismul său, mai ales în Congo.
La Conferinţa de la Berlin din februarie 1885, reprezentanţii a 14 naţiuni europene şi ai Statelor Unite, i-au dăruit lui Leopold al II-lea, prin asociaţia pe care o crease în acest scop, suveranitatea asupra Statului Independent Congo, un teritoriu imens, de 76 de ori mai mare decât Belgia, "pentru a deschide comerţul pe acel teritoriu, pentru a aboli sclavia şi pentru a-i creştina pe sălbatici". La Conferinţă n-a participat nici o ţară africană.
Un adevărat simbol a fost retezat de pe soclu, pentru a sfârşi într-o stare nedemnă ca la Bristol de exemplu
O statuie a fostului rege al Belgiei, Leopold al II-lea, o figură controversată a trecutului colonial al ţarii, a fost doborâtă dintr-o piaţă din oraşul Anvers pentru a fi dusă într-un depozit al muzeului.
În timpul weekendului, câteva mii de persoane s-a mobilizat în toată ţara pentru a spune NU rasismului, participând la manifestaţii şi aducând tribut ca în toată lumea lui George Floyd. Iar în timpul acestor demonstraţii, diferite sculpturi ale lui Leopold al II-lea au fost vandalizate. Una dintre ele, aflată alături de o biserică din Ekeren, vandalizată sălbatic.
Mişcarea „Să reparăm istoria”
"Ar fi trebuit să fie mutată peste doi ani, după cum era stabilit în planul lucrărilor ce trebuiau efectuate în piaţă, deci mutarea statuii era prevăzută. Dar datorită celor întâmplate „statuia nu va mai fi pusă la locul său şi va continua de acum înainte să stea undeva printre colecţiile muzeului”, a declarat Johan Vermat, purtătorul de cuvânt al primăriei.
În Belgia, un grup numit „Să reparăm istoria”, cere dărâmarea de pe străzile din Bruxelles a tuturor statuilor lui Leopold al II-lea, acuzându-l pe fostul suveran de a fi „exterminat” milioane de congolezi.
Acest descendent al dinastiei de origine germană Saxa-Coburg, rege între 1865 şi 1909, a rămas în memoria oamenilor fiindcă a colonizat Congo, devenită apoi proprietatea sa privată unde exploatarea arborelui de cauciuc a avut loc prin muncă forţată, notează 20 Minutes.