Moartea lui Fidel Castro, sfârșitul unei ere în Cuba și în lume

Dictaorul a rezistat pe viață

Guvernul cubanez a instituit nouă zile de doliu național, în memoria fostului conducător, care a fost la putere 50 de ani - un personaj controversat, considerat de unii erou, de alții tiran

Poporul cubanez este trist după pierderea comandantului suprem Fidel Castro Ruz și îi dorim, oriunde s-ar afla, să fie binecuvântat, pentru că noi, cubanezii îl iubim”, a declarat o tânără pentru CNN.

FOTO: Un afi ș uriaș cu portretul lui Castro, pe care scria „Trăiască Fidel”, a fost amplasat pe sediul guvernului de la Havana, sâmbătă

„Creierul politic”

Trupul lui Fidel Castro a fost incinerat și cenușa îi va fi împrăștiată, miercuri, începând din Piața Revoluției din Havana, pe traseul invers pe care el l-a parcurs când a ajuns la putere, în 1959. O ceremonie va fi organizată în Santiago de Cuba, sâmbătă, iar înmormântarea va avea loc duminică dimineața la cimitirul Sfânta Ifigenia din Santiago de Cuba.

Fidel Castro a murit vineri, la 90 de ani, iar fratele său, Raul Castro, a anunțat moartea „liderului mult iubit” într-o declarație televizată. „Cu mare durere am venit aici, să informez poporul, prietenii noștri din America și din lume, că azi, 25 noiembrie, la ora 10.29 p.m., a murit comandantul suprem al revoluției cubaneze, Fidel Castro Ruz”, a spus el.

Toate activitățile guvernamentale s-au oprit, iar steagurile au fost coborâte în bernă pe clădirile oficiale și militare. Posturile radio-tv difuzează programe patriotice. Un concert al tenorului Placido Domingo a fost anulat, iar cluburile, în care de obicei răsună muzica, au amuțit.

Mesaje antagonice

În timp ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că Fidel Castro a fost un „dictator brutal, care și-a oprimat propriul popor” şi care lasă în urmă „o moştenire de execuţii, hoţie, suferinţă inimaginabilă, sărăcie şi încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, premierul canadian, Justin Trudeau, a vorbit despre „ liderul extraordinar, care și-a slujit poporul o jumătate de veac. Un revoluţionar şi un orator legendar, care a adus îmbunătăţiri sistemului de învăţământ şi de sănătate”.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, l-a numit „dictator” pe liderul revoluţiei cubaneze şi s-a arătat surprinsă de „omagiile” care i se aduc. Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, consideră că moartea lui Fidel Castro marchează „sfârşitul unei epoci pentru Cuba”, iar Barack Obama crede că „istoria va înregistra și va judeca impactul enorm” pe care l-a avut Castro.

A dispărut „simbolul unei epoci”

Fidel Castro (90 de ani), părintele revoluției cubaneze, a condus cu mână de fier țara și a sfidat superputerea americană, timp de 50 de ani, înainte de a-i ceda puterea, în 2006, fratelui său, Raul Castro (85 de ani). În 2011, renunța la ultimele responsabilități oficiale, postul de prim secretar al Partidului Comunist revenindu-i tot lui Raul. În ultimii ani, apărea foarte rar în public, își publica „reflecțiile” și primea la reședința lui personalități străine. Celebru prin izbucnirile și discursurile sale interminabile, pentru uniforma de culoare verde, trabucul și barba legendară, Castro a fost un simbol al luptei împotriva „imperialismului american”, dar cu un bilanț nefericit în materie de drepturi și libertăți în țara sa. A sfidat 11 președinți americani și a fost supraviețuitor a peste 600 de tentative de asasinat.

FOTO: Într-o fotografi e din 26 iulie 1991, Fidel Castro este alături de Nelson Mandela

Tristețe și bucurie, la moartea lui El Comandante

În zilele următoare, cubanezii vor putea să-i aducă un ultim omagiu fostului conducător, la diverse monumente. O ceremonie publică va fi organizată marți seara, în Piața Revoluției din Havana.

FOTO:Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, i-a adus un omagiu lui Fidel Castro, în Caracas

Lacrimi la Havana

La Universitatea Havana, unde Castro a urmat cursurile Facultății de Drept, acum 70 de ani, oamenii au depus flori și fotografii la o statuie, lângă treptele clădirii. Siteul guvernamental Cubadebate a postat fotografii de la fața locului: „Pentru că oamenii te iubesc, ei te plâng. La revedere, Comandante!”.

Străzile capitalei erau sobre, în weekendul care a trecut.

În schimb, la Miami, Florida (SUA), în cartierul Mica Havana, unde trăiesc mii de cubanezi, oamenii au ieșit în stradă, cu drapelele american și cubanez, și au cântat, au dansat, au deschis șampanii, s-au bucurat că disctatorul nu mai este. În fața restaurantului Versailles pe un poster scria: „Satana, Fidel este acum cu tine”.

FOTO: Carmen Romanach (stânga) și Maria Gregorian își fac o fotografie, în mijlocul comunității cubaneze, în Miami

Bucurie în Florida

„Nu sărbătorim moartea, ci începutul unei libertăți pe care o așteptam demult. Sperăm să se deschidă mai mult acum Cuba”, a spus un bărbat. Un altul a mărturisit: „Înseamnă foarte mult pentru noi. Este momentul pe care îl așteptăm de 55 de ani. Suntem liberi, în sfârșit. Cel ce a provocat atâta suferință în țara mea a murit”.