Moartea judecătorului Alicsandri, învăluită în mister. Operațiunea „Noi suntem Statul!”
- Maria Stan
- 14 noiembrie 2017, 00:00
Avocatul Maria Vasii a declarat, ieri, în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că un fost judecător ÎCCJ a murit în condiții suspecte, în contextul în care „era foarte tulburat” despre votul multiplu și voturile din Diaspora la scrutinul câștigat de Traian Băsescu în fața lui Mircea Geoană
Avocata s-a referit la Vasile Alicsandri, fost judecător la Secția Penală a ÎCCJ, care a murit pe 8 iulie 2012. În 2009, acesta a fost președintele Biroului Electoral Central la alegerile europarlamentare din care au precedat alegerile prezidențiale din același an.
Cercul judecătorilor
Vasii a subliniat că s-a întâlnit în seara celui deal doilea tur de scrutin al prezidențialelor din 2009 cu acest judecător care era „foarte tulburat”, ceea ce ar dovedi că „a avut o implicare în alegerile prezidențiale”. Mai mult, Vasii a făcut dezvăluiri și despre persoanele din cercul apropiat al judecătorului, precum Hermina Iancu și Livia Stanciu. „O aduc în discuţie pe doamna Iancu. Ea era o colegă de complet de judecată a lui Alicsandri şi plecarea dânsei din magistratură imediat după decesul domnului Alicsandri mie mi-a spus destul de multe (...) Doamna Livia Stanciu a fost judecător înainte de toate, a fost colegă de complet în completul 6 la Înalta Curte de Casație și Justiție, după care a fost promovată șefa Înaltei Curți”, a relatat Vasii.
Agitație
Avocata a mai povestit că Alicsandri „era foarte agitat pentru votul multiplu”. „În acea perioadă a alegerilor prezidenţiale ştiu că era foarte agitat şi tulburat pentru votul multiplu. Autoritatea Electorală Centrală era singura care prelua DVD-urile pe care se înregistrau persoanele care intrau în secţiile de votare şi care puteau fi văzute dacă fac turism electoral. A avut discuţii în prezenţa mea despre aceste împrejurări, pe telefon. Era foarte tensionat pentru voturile date pe liste, pe voturile care veneau din teatrele de operaţiuni şi din Diaspora”, a mai spus Vasii.
Verificări
Comisia parlamentară de anchetă îşi propune să verifice dacă în alegerile prezidențiale din 2009 s-au implicat „instituţii şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege” şi dacă au existat „mecanisme paralele de influenţare şi/sau de viciere a rezultatului votului”.
Kovesi, invitată din nou
Membrii Comisiei parlamentare de anchetă au hotărât, ieri, să o cheme din nou la audieri pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Parlamentul a declanșat o anchetă, în luna mai a acestui an, după ce jurnalistul EVZ, Dan Andronic, a relatat că în noaptea de 6 decembrie 2009, când s-a desfăşurat turul doi al alegerilor prezidențiale, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, la acea vreme deputat UNPR, unde i-a găsit, printre alţii, pe Laura Codruţa Kovesi (Procuror General), Florian Coldea (primadjunct SRI) şi George Maior (director SRI)