Un muncitor român a murit într-un focar COVID-19 din Birkenfeld, Germania. Lucra la un abator nemțesc și asta prezenta riscuri majore
Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a dat detalii cu privire la acest deces și vizavi de soarta altor mulți compatrioți de ai noștri care muncesc în Germania. Știrile venite de acolo spuneau că sunt peste 200 de muncitori sezonieri infectați cu COVID-19.
Dar siutuația nu era foarte clară până la explicația ambasadorului nostru care a declarat: „În acest abator din landul Baden-Württemberg au fost infectați 275 de muncitori români, dintr-un total de 500, începând cu ziua de 28 aprilie, atunci când am aflat, după câteva zile întârziere, vestea acestei contaminări. Cei mai mulți s-au vindecat. Au rămas acum 82 de persoane în carantină instituționalizată. Şi lucrătorii testați negativ și cei vindecați sunt supuși unui regim de carantină la domiciliu și și la locul de muncă până în 8 iunie.
Din 12 mai până astăzi, nu a mai fost semnalat niciun nou caz de infectare, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc a treia rundă de testare corectivă a tuturor lucrătorilor care anterior fuseseră testați negativ. Domnul care a decedat lucra de 10 ani în acest abator, se numește Ioan Zoldi, avea 48 de ani, a fost testat în două rânduri și cu rezultatul negativ, și a murit în 20 mai. După primele investigații, cauza morții este un accident cardiac”, a explicat Emil Hurezeanu la Antena 3.
Ambasadorul Emil Hurezeanu a precizat că firma unde era angajat va plăti întoarcerea acasă a mortului nostru. El a mai precizat: „Trebuie să vă spun că în Germania sunt 1.400 de abatoare cu 100.000 de angajați, o treime din ei sunt străini, est-europeni: români, bulgari, polonezi. Românii sunt 70% din această treime”.
Emil Hurezeanu a mai spus ceva important: „S-a forţat nota. Cazurile de infecții din abatoare, prin români în primul rând, au dus la o schimbare de atitudine completă, la început semnalată de presă, de presa română, de presa germană, transformat într-un subiect politic de primă importanță, susținut de opoziție, dar și de aripa social-democrată din Guvernul Merkel.
În final, întregul Guvern Merkel a adoptat acest proiect de lege și urmează să se schimbe multe lucruri de la 1 ianuarie 2021. Între altele, nu vor mai fi aceşti subcontractori, care, de exemplu, dacă e vorba de un subcontractor, el primește un tarif de muncă pentru ora lucrată de măcelar în abator de 10 euro, să zicem. Or, la angajat, prin interpunerea subcontractorului ajung doar 8,50 de euro”.
Hurezeanu a mai adăugat că are informații cum că oamenii stau câte șapte într-o singură camera pentru care plătesc, fiecare, 350 de euro lunar.