Moartea care a îndurerat România. S-a stins cercetătorul care ne-a făcut faimoși în toată lumea

Moartea care a îndurerat România. S-a stins cercetătorul care ne-a făcut faimoși în toată lumea

Părintele faimosului vin „Galbena de Odobești”, soi pur românesc, care a adus țării recunoștere și premii internaționale, ne-a părăsit.

Specialistul în oenologie Gheorghe Pogorevici s-a stins din viaţă, duminică dimineaţă, la vârsta de 88 de ani. Născut în Basarabia, Gheorghe Pogorevici a absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu" din Bucureşti. Din 1979 până în 1985 a fost cercetător principal la Staţiunea Experimentală Obobeşti și a făcut parte din echipa care a realizat selecţia în masă a celebrului soi „Galbenă de Odobeşti”, soi pur românesc, care a făcut țara cunoscută în toată lumea, aducându-i numeroase medalii la concursurile internaționale.

Galbena de Odobeşti este un soi milenar românesc, valoros, bine aclimatizat în podgoria Odobeşti. Soiul se împarte în mai multe varietăţi, iar Galbena de Odobeşti mi-a plăcut cel mai mult într-un sătuc numit Căpătanu, nu departe de Odobeşti. I-am spus Galbena de Căpătanu pentru că acolo a fost creat un soi cu struguri foarte mari, cu boaba aurie, de mare producţie”, spunea Pogorevici.

Au mai rămas doar 150 de hectare 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit oenologului, în perioada când îşi desfăşura activitatea la Staţiunea de Cercetare, suprafaţa cultivată cu Galbenă de Odobeşti se apropia de 1.000 de hectare, din cele peste 25.000 de hectare existente în cel mai mare bazin viticol al ţării, iar producţia era în medie de 15.000 de kilograme la hectar.

În zilele noastre, „Galbena de Odobeşti” autentică este întâlnită din ce în ce mai rar în sticlele cu vin din comerţ, în multe sticle fiind de fapt falsuri. În Vrancea se apreciază că mai sunt doar 150 de hectare cultivate cu Galbenă de Odobeşti, dar  stupefiant este că deşi producţia de vin din Galbenă este estimată la doar 300 de tone pe an, pe piaţă se vând anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin.

Cerceta fiecare rând de vie

În anul 1980, Gheorghe Pogorevici a  devenit doctor în agronomie. Specialistul a continuat să lucreze în domeniul pe care l-a iubit şi după Revoluţie. Din 1988 şi până în anul 2004 a fost director tehnic şi consilier tehnic la Veritas Panciu, unde s-a fabricat renumita şampanie. "Nu a existat rând de vie pe care să nu fi trecut în aceşti ani. Şi la Odobeşti, şi la Panciu am obţinut producţii ridicate, de calitate superioară. Cu vinurile produse de noi am obţinut ", spunea acum 3 ani expertul. Sursa: Adevărul