Ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens, şi alţi trei diplomaţi americani şi-au pierdut viaţa marţi, în urma unui atac asupra consulatului american din Benghazi, ce a avut loc în timpul unor proteste violente faţă de difuzarea unui film produs în SUA şi care l-ar insulta pe profetul Mohamed.
UPDATE 5. Wanis al-Sharef, adjunct al ministrului libian de Interne, susţine că protestele au luat o turnură violentă după ce "agenţi de securitate americani au deschis focul spre manifestanţi". UPDATE 4. Surse din cadrul serviciilor de securitate americane susţin că atacul în urma căruia ambasadorul SUA din Libia şi-a pierdut viaţa a fost plănuit în avans, protestele fiind doar un pretext. Informaţia a fost confirmată, pentru BBC, şi de oficiali arabi.
Un oficial american de rang înalt a declarat că a fost vorba despre un atac cu grenade în urma căruia clădirea consulatului a luat foc. Ambasadorul Chris Stevens a încercat să se refugieze pe acoperiş, dar s-a sufocat din cauza fumului, potrivit CNN. UPDATE 3: Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a condamnat, azi, "cu fermitate" atacul, potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ. În mesajul de condoleanţe adresat secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, ministrul român de Externe a deplâns atacul. "Suntem alături de familiile celor dispăruţi şi de poporul american, în această nouă teribilă încercare, care ne întăreşte angajamentul de a continua lupta împotriva terorismului, de a continua susţinerea proceselor democratice care au demarat în regiune, şi pentru a căror edificare ambasadorul Chris Stevens şi colegii săi diplomaţi şi-au sacrificat chiar viaţa. România şi SUA preţuiesc şi respectă libertatea confesională şi religioasă, atâta timp cât aceasta nu aduce atingere vieţilor omeneşti".
România cere noilor autorităţi libiene să reacţioneze de urgenţă prin măsuri de reţinere şi aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi de atentatul criminal. Comunitatea internaţională nu trebuie să tolereze astfel de atacuri împotriva membrilor corpului diplomatic aflat în misiune, care aduc atingere nu doar diplomaţilor unei ţări, ci întregului sistem internaţional, precizează sursa citată. UPDATE 2: Libia a prezentat scuze Washingtonului pentru uciderea ambasadorului SUA şi a încă trei funcţionari americani în Libia. "Ne cerem scuze Statelor Unite ale Americii, poporului american şi lumii întregi pentru ceea ce s-a întâmplat", a declarat într-o conferinţă de presă la Tripoli Mohamed al-Megaryef, preşedinte al Congresului General Naţional (CGN), instanţa politică supremă a ţării. "Suntem alături de guvernul american şi ne opunem acestor /.../asasini", a mai spus oficialitatea libiană, calificând drept un act de "laşitate" acţiunea de la Benghazi. UPDATE 1: SUA vor trimite în Libia o unitate de puşcaşi marini specializaţi în lupta antiteroristă, după atacul ce a costat viaţa a patru americani, a anunţat un responsabil al Pentagonului. "Puşcaşii marini trimit o echipă "Fast" (Fleet Antiterrorism Security Team) în Libia", a declarat responsabilul, sub protecţia anonimatului.
Decizia de a trimite în Libia această echipă alcătuită din 50 de soldaţi survine după violenţele de marţi asupra consulatului american de la Benghazi, din estul ţării.
Condamnând evenimentele de la Benghazi, preşedintele Barack Obama a cerut administraţiei sale să "furnizeze toate resursele necesare pentru a contribui la securitatea personalului nostru în Libia şi pentru a întări securitatea în toate reprezentanţele noastre diplomatice din toată lumea". Patru angajaţi ai Consulatului, ucişi Ambasadorul SUA în Libia a fost ucis după ce mai mulţi oameni înarmaţi au intrat în sediul consulatului american din Benghazi. Ambasadorul a fost printre cele patru oameni ucişi într-un protest împotriva unui film produs în SUA despre care se spune că i-ar aduce insulte Profetului Mohamed. "A fost un om curajos şi un reprezentant exemplar al SUA. În timpul revoluţiei Libiene, s-a luptat pentru oamenii din Benghazi. Condamn aceste acţiuni barbare în cel mai puternic fel posibil. Este un atac împotriva Americii, Libiei şi a oamenilor liberi de pretutindeni", a scris Barack Obama, preşedintele SUA, pe Twitter. Conform unui purtător de cuvânt al Înaltei Comisii pentru Securitate din cadrul Ministerului de Interne, forţele de securitate libiene, alături de Ministerul Apărării, încearcă să menţină situaţia sub control.
În urma tirurilor cu lansatoare de rachetă trase asupra consulatului de la o fermă din apropiere, cel puţin un cetăţean american şi-a pierdut viaţa.
Filmul "Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor) - aflat la originea manifestaţiilor şi atacurilor antiamericane de marţi, în Egipt şi Libia - este semnat de un israeliano-american, care descrie islamul ca un "cancer", potrivit Wall Street Journal.
Manifestanţi egipteni au sfâşiat marţi un drapel american în faţa Ambasadei SUA la Cairo, în timp ce un grup înarmat a atacat consulatul SUA la Benghazi (Libia), incendiind clădirea, după ce au ucis un american şi au rănit altul.
Sam Bacile a declarat pentru Wall Street Journal că a produs filmul cu cinci milioane de dolari colectaţi de la 100 de donatori evrei pe care a refuzat să-i identifice.
Filmul - care durează două ore - a fost realizat cu 60 de actori şi cu o echipă de 45 de tehnicieni în California, în trei luni."Filmul este politic. Nu religios", a asigurat el.
Controversatul pastor Terry Jones a luat apărarea lungmetrajului şi şi-a exprimat intenţia de a prezenta un extras de 13 minute din film marţi seara, în biserica sa din Gainesville, în Florida, potrivit Agerpres.
Pastorul Jones şi-a atras numeroase critici în trecut pentru că a dat foc unui exemplar din Coran şi s-a opus construirii unei moschei în apropiere de Ground Zero la New York.
Filmul este difuzat integral pe site-ul internet al mişcării pastorului american, standupamericannow.org, a precizat o purtătoare de cuvânt a lui Terry Jones.
Secretarul de stat american Hillary Clinton a confirmat marţi seara că un agent al Departamentului de Stat a fost ucis de persoane înarmate în cursul atacului împotriva Consulatului SUA de la Benghazi (Libia).