Moarte made in Monsanto. Colosul Bayer a luat țeapa mileniului: pesticidul garantat de ei este o otravă năprasnică

Un cuplu din Statele Unite, Alva şi Alberta Pilliod, a primit, ieri, o despăgubirerecord, de 2 miliarde de dolari, în urma unui proces în care a acuzat compania Monsanto (cumpărată în 2016 cu 66 de miliarde dolari de Bayer) că produsul lor Roundup i-a îmbolnăvit de cancer. Acesta este numai unul din peste 14.000 de procese de acest fel intentate Monsanto. Anul trecut, Monsanto a mai plătit 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, și el bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup (celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume), i-a provocat incurabila boală. Partea proastă este că Roundup este folosit pe scară largă și în România.

Cazul lui Dewayne Johnson a fost o premieră din mai multe puncte de vedere: a fost primul proces pierdut de Monsanto din cauza glifosatului, dar a atras atenția opiniei publice mai ales prin faptul că Johnson a fost grădinar la districtul școlar din Benicia, o suburbie la nord de San Francisco. În această calitate, el a fost obligat să utilizeze glifosat chiar şi ore întregi pe zi. El a susţinut că expunerea la aceste chimicale i-a cauzat limfom non-Hodgkin, un cancer de sânge. „N-aş fi stropit substanţa asta pe terenurile de lângă şcoală sau pe lângă oameni dacă aş fi ştiut că le-ar face rău“, a declarat Dewayne în plin proces. Glifosatul promovat de Monsanto se numește Roundup și este printre chimicalele cel mai folosite de agricultori în România. Înseamnă aceasta că ne expunem la îmbolnăvirea cu teribilul cancer?

Ce este glifosatul Roundup

Conform site-ului Monsanto din România, „Roundup Classic Pro este un erbicid total neselectiv, care combate un spectru larg de buruieni anuale și perene cu posibile utilizări la toate culturile agricole.(...) Combate buruieni mono și dicotiledonate, inclusiv Sorghum halepense din rizomi din culturile de porumb (înainte de recoltare), cereale păioase (după recoltare), plantații pe rod de măr, prun și plantații de viță-de-vie, buruieni anuale și perene situate pe căile ferate și terenurile necultivate. (...) Primele simptome vizibile care apar la buruieni după aplicarea Roundup Classic Pro sunt ofilirea frunzelor, urmată de îngălbenirea acestora”. Cei mai mulți agricultori români consideră Roundup ca fiind foarte eficient, din care cauză îl folosesc pe scară largă, asigurânu-și astfel producții-record. Roundup este atât de apreciat încât fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat (după ce UE a pus problema interzicerii acestuia), motivând că nu există înlocuitor.

2015, un val de îngrijorare străbate UE

În 2015, UE scoate în afara legii trei pesticide care s-au dovedit că sunt responsabile de uciderea în masă a albinelor. Cu această ocazie se redeschid discuțiile asupra glifosatului. Ca argument împotriva utilizării acestuia este citat un document care a folosit și în cazurile pierdute de Monsanto în instanță, respectiv opinia Agenţiei pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni“. Fermierii încep să fiarbă, se fac petiții, glifosatul mai este acceptat spre folosință pe teritoriul UE până în 2022, în urma acțiunii concertate a 17 țări. De altfel, poziția oficială a Ministerului Agriculturii de la noi se bazează pe decizia UE. „În UE substanţa activă glifosat este autorizată pentru utilizare în produse de protecţie a plantelor din anul 2002, în toate statele membre existând numeroase produse de protecţie a plantelor omologate care conţin această substanţă activă. Deoarece perioada de aprobare a substanţei active expira la 30 iunie 2016, iar Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) arătase potențialul efect carcinogen al glifosatului, Comisia Europeană a mandat Agenția Europenă pentru Siguranța Alimentară (EFSA) conform procedurii europene să reevalueze dosarul substanței active, în acord cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 privind plasarea pe piață a produselor de protecție a plantelor”, explică ministerul nostru de resort.

Monsanto, coșmarul lui Bayer

De partea cealaltă, Monsanto spune că, de-a lungul celor 40 de ani de utilizare a glifosatului, nu s-au înregistrat dovezi științifice care să lege respectiva substanță de cancer. Acest lucru ni l-a declarat și Stelian Fuia (foto), fost Business Development Manager pentru Europa Centrală și CIS (fostul URSS) la Monsanto Europe SA, între 1996 și 1999: „Știu că nu există dovezi clare privind faptul că glifosatul cauzează cancer, dar sistemul juridic american se bazează puternic și pe precedente, așa că Bayern ar trebui să cadă la înțelegeri foarte repede cu petenții celor peste 14.000 de procese intentate Monsanto, altfel va fi o catastrofă financiară fără precedent”. În final, nu putem afirma că glifosatul generează cancer, dar nici fum fără foc nu iese din tribunalele americane. O vorbă larg răspândită spune că „e mai ușor să previi decât să vindeci”. Când vine vorba de cancer, însă, prevenirea face cam totul...

 

„Evenimentul zilei” a tras un semnal de alarmă

În luna august a anului trecut, Evenimentul zilei trăgea un semnal de alarmă, într-un articol intitulat „Agricultura românească a fost contaminată cu un pesticid cancerigen, fabricat de un gigant american”. În acel articol, sub rezerva anonimatului, un specialist în domeniu, referindu-se la glifosat, opina că ”Monsanto vinde foarte bine în România și a distrus agricultura pentru că a chimizat. Între anii ’80 și ’90, și Europa a chimizat în disperare, iar costurile de decontaminare sunt foarte mari”. Înțelegem că progresul în agricultură este esențial, dar iată că anumite chimicale ar trebui cât mai repede interzise. (Dan Coravu)