La data de 23 august, jetul privat Embraer pe care se afla Prigojin se îndrepta spre St. Petersburg când s-a prăbușit la nord de Moscova, ucigând toate cele 10 persoane de la bord. Printre victime s-au numărat și alți doi lideri de top ai Wagner, cei patru bodyguarzi ai lui Prigojin și un echipaj de trei persoane. Vladimir Putin a făcut câteva declarații despre cum s-a petrecut incidentul tragic.
Moarte Prigojin, explicată de Putin. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că prăbușirea avionului în care se afla șeful forței mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a fost cauzată de detonarea de grenade de mână în interiorul aeronavei. Putin a sugerat că avionul lui Prigojin a fost distrus din interior, nu lovit de o rachetă. Totodată a afirmat că șeful comitetului de investigații al Rusiei a raportat că au fost descoperite urme de explozibili în corpurile celor care au murit în prăbușirea din august. El a spus, citat de Al Jazeera: "Fragmente de grenade de mână au fost găsite în corpurile celor uciși.”
Putin a subliniat: "Nu a existat niciun impact extern asupra avionului – acest lucru este deja un fapt stabilit." Aceasta pare să contrazică afirmațiile oficialilor americani care susțineau că avionul a fost doborât de o rachetă. O evaluare preliminară a serviciilor de informații americane a concluzionat că prăbușirea a fost cauzată de o explozie intenționată. Oficialii occidentali au indicat că mai mulți dușmani ai lui Putin au fost asasinați în trecut. De agenți ruși sau de asasini plătiți. Kremlinul a respins ca o "minciună absolută" sugestia că Putin l-ar fi ucis pe Prigojin. Ca răzbunare pentru răscoala armatei private Wagner. Astfel, moarte Prigojin rămâne învăluită în incertitudine.
Putin nu a oferit detalii suplimentare despre cum s-ar fi putut produce detonarea unei grenade sau a unor grenade la bordul avionului executiv. Cu toate acestea, el a criticat faptul că anchetatorii. Pentru că nu au efectuat teste de alcool și droguri asupra corpurilor celor decedați în prăbușire. A spus: "În opinia mea, ar fi trebuit efectuată o astfel de examinare, dar nu s-a întâmplat.”
Moarte Prigojin și disoluția Wagner
Investigatorii ruși nu au făcut încă publice rezultatele anchetei lor. Moscova a respins oferta din partea Braziliei, țara în care a fost construit jetul de afaceri Embraer, de a se alătura anchetei privind prăbușirea. Putin a dezvăluit și că perchezițiile la birourile lui Wagner din St. Petersburg după prăbușire au dus la descoperirea a unei cantități uriașe de numerar. 10 miliarde de ruble (echivalentul a aproximativ 100 de milioane de dolari) în numerar și 5 kg de cocaină. Prigojin a murit la exact două luni după ce a condus o revoltă de scurtă durată împotriva conducerii militare a Rusiei. Cea mai mare provocare pentru conducerea lui Putin de când acesta a ajuns la putere în 1999.
Destinul forței Wagner a rămas incert după moartea lui Prigojin. Putin a emis un ordin prin care luptătorilor Wagner li se cere să semneze contracte cu ministerul apărării al Rusiei. O mișcare pe care Prigojin și mulți dintre subordonații săi au contestat-o. Asta a dus la moarte Prigojin.
Întrebat despre viitorul așa-numitelor companii militare private din Rusia, Putin a afirmat că, deoarece nu există încă o lege care să reglementeze astfel de grupuri. El a adăugat: "În Rusia încă nu există un consens cu privire la necesitatea sau inutilitatea unor astfel de formațiuni. Astăzi pot spune cu siguranță că deja câțiva mii de luptători ai acestei companii au semnat contracte cu forțele armate."
Vladimir Putin a spus că Prigojin a obținut rezultate corecte
Înainte de moartea sa, Prigojin acuzase liderii militari ai Rusiei, în special ministrul Apărării Sergei Șoigu și șeful Statului Major General Valeri Gerasimov, de incompetență. Avertizase că Rusia ar putea pierde războiul din Ucraina dacă nu își îmbunătățește abilitățile militare.
După moarte Prigojin, Putin l-a descris pe șeful Wagner ca pe un om care a făcut "greșeli grave în viața sa, dar a obținut rezultatele corecte".
Forța mercenară a Grupului Wagner, creată de Prigojin, a fost activă în Ucraina, Siria, Libia și în mai multe țări africane. La apogeu a numărat zeci de mii de luptători. Aceasta a fost sancționată de Uniunea Europeană și de SUA pentru încălcări grave ale drepturilor omului în țările în care Wagner a fost desfășurată. Totodată a jucat un rol cheie în luptele din Ucraina. A fost în fruntea capturării orașului ucrainean Bahmut în mai, după luni de lupte sângeroase.