Scări de acces murdare, coşuri de gunoi fără saci menajeri, probleme cu colectarea reziduurilor şi agenţi economici cu probleme.
Asta au găsit cei de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti după ce au luat la puricat staţiile Metrorex. În urma verificărilor, inspectorii au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi călătorii: în metrou nu se prea face curăţenie, deşi se cheltuiesc milioane de lei în fiecare an. „Curăţenia este defectuoasă“ Inspectorii au verificat staţiile Victoriei, Unirii, Eroilor, Gara de Nord şi Piaţa Sudului, precum şi agenţii economici din zonele respective. „Regimurile de depozitare sunt necorespunzătoare, iar precolectarea reziduurilor nu este corectă. Într-un cuvânt, curăţenia este defectuoasă, motiv pentru care am dat amenzi în valoare de 24.200 de lei“, a explicat inspectorul de stat Alina Popescu. Potrivit acesteia, curând vor fi gata şi rezultatele celor 70 de teste privind eficienţa activităţii de igienizare, dezinfecţie şi încărcătură microbiologică.
Reprezentanţii firmei de salubrizare care se ocupă de curăţenia din staţiile de metrou, SC Compania Romprest Service SA, susţin că, prin contractul semnat, cei 300 de muncitori intervin numai noaptea şi că în timpul zilei se asigură un serviciu de mentenanţă.
Călătorii însă îi contrazic. „Nu am văzut niciodată pe cineva care să strângă sau să dea cu mătura“, se revoltă Maria Bucur, care povesteşte că în unele staţii există munţi de gunoaie. „Se văd când pleacă metroul. Sacoşe şi pungi pline cu mizerie. Ei, gândiţi-vă, când vine curentul ce microbi aleargă prin aer!“, se arată îngrijorată pensionara.
Mizeria de la metrou este însă „încurajată“ şi de politica extrem de alambicată a încheierii contractelor de salubrizare. Cei de la Romprest susţin că, dacă ei se ocupă de curăţenia în staţii, o altă firmă are în vedere garniturile, şi o alta serviciile de Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare. Servicii costisitoare Directorul regiei de transport, Gabriel Mocanu, a refuzat să comenteze despre serviciile prestate, dar a declarat că, în urma rezultatelor analizelor, va purta discuţii cu firma Romprest, care a încasat anul trecut aproape 6 milioane de lei pentru curăţenie.