Miza reorganizării, coborâtă de Băsescu la comune

Miza reorganizării, coborâtă de Băsescu la comune

Deşi preşedintele a cerut o variantă de mijloc între UDMR şi PDL pe tema reorganizării, ideea comasării comunelor ameninţă dreptul minorităţilor de a folosi limba maternă în administraţie.

Semne de mediere pe tema reorganizării dinspre Cotroceni. Cum oferta preşedintelui de creare a unui Senat al regiunilor la schimb cu acceptarea celor opt super judeţe nu a avut ecou la nivelul liderilor USL, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că nu respinge identificarea unei soluţii de mijloc care să nu pună în vreo situaţie dificilă nici UDMR, nici PDL.

Şeful statului a adus un element nou în ecuaţia reîmpărţirii ţării: comasarea comunelor neviabile, nesustenabile financiar. Ideea nu este primită cu seninătate de minorităţi. Pe lângă dispariţia unor scaune de primari şi consilieri locali, comasarea comunelor ameninţă dreptul acestor etnii de a-şi folosi limba maternă în administraţia locală. În prezent, această prevedere este valabilă pentru localităţile unde o etnie are o pondere de minimum 20% din populaţie.

"Nu resping o soluţie de mijloc, care să nu pună într-o situaţie dificilă niciuna din părţi", a declarat preşedintele Traian Băsescu la capătul consultărilor cu partidele politice.

În timp ce liderii UDMR au convenit să nu facă niciun fel de consideraţii pe evoluţia negocierilor pe problema reorganizării administrativ-teritoriale înainte de a dezbate chestiunea cu proprii parlamentari şi în Consiliul Reprezen tanţilor Unionali, Băsescu s-a arătat încrezător că până lunea viitoare, va exista un consens şi că reîmpărţirea judeţelor "cert este că se va face".

Şeful statului a admis că în acest moment UDMR şi minorităţile au puncte diferite de cele ale PDL, deoarece consideră că "procesul de reorganizare trebuie să ţină cont, într-o oarecare măsură, şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu".

"N-aş vrea să fiu eu care să dea subiect de dezbatere şi dezinformare. Sunt mai multe variante, n-aş vrea să lansez niciuna. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR şi al minorităţilor dacă putem merge într-un proces accelerat şi cu reorganizarea administrativă", a mai spus preşedintele.

Comasarea comunelor ameninţă minorităţile

Traian Băsescu a aruncat pe masa tratativelor o propunere care ar putea ameninţa evoluţia acestora: comasarea, după alegerile locale, a comunelor neviabile, fără încasări nici măcar pentru plata propriilor angajaţi.

"După alegerile locale, care ar urma să se desfăşoare pe judeţele mărite ar continua analiza viabilităţii comunelor. Sunt multe care nu sunt viabile, nu-şi pot asigura nici salariile. Ar trebui ca după o analiză la nivelul fiecărui judeţ mare să înceapă un proces de comasare a comunelor pentru a obţine unităţi administrative viabile" a explicat el.

Ideea nu este una nouă. Deputatul PDL Sulfina Barbu este iniţiatoarea unei propuneri de creare de comune de minimum 5.000 de locuitori prin comasarea celor mici deja existente.

Reprezentanţii UDMR nu sunt încântaţi de ideea prezidenţială. Le ameninţă propriile drep turi de folosire a limbii materne în administraţiia locală.

"Acest element nou va pune minorităţile naţionale într-o postură care nu le va aduce beneficii. Acum avem o lege care ne permite folosirea limbii materne în administraţia publică locală acolo unde avem o pondere de 20%. Dacă am lua o comună de 3.500 de locuitori, cu 90% populaţie română şi o altă comună cu 1.501 de locuitori, dar unde ponderea unei minorităţi ar fi de 25%, în noua comună comunitatea minoritară ar ajunge la 15% şi nu va mai avea dreptul de a-şi folosi propria limbă în administraţie. Lucrurile diferă, deorece analiza se va face pe fiecare judeţ. Vor fi cazuri în care mai multe sate, comune rispite pe 50-60 de kilometri, care nu au nimic comun între ele, să fie înglobate într-o astfel de comună", ne-a explicat viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad.

În cee ce priveşte rezultatul consultărilor, el spune că propunerile peşedintelui vor fi analizate de conducerea UDMR.

"Nu resping o soluţie de mijloc pe reorganizare, care să nu pună în dificultate pe nimeni.“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

Citiţi mai jos cum a decurs ziua negocierilor de la Cotroceni: 

  • Traian Băsescu, concluzia consultărilor: Ponta și Antonescu au dovedit lipsă de maturitate, iresponsabilitate și politicianism
  • Talk-show-ul anului la Cotroceni: Băsescu, Ponta și Antonescu, război total. Vezi schimbul de replici
  • Ce "invitaţie" i-a murmurat preşedintele Băsescu lui Antonescu: Mai staţi multă vreme în opoziţie?
  • Ce au propus liderii USL lui Băsescu: Guvern tehnocrat, anticipate, urmate de revizuirea Constituţiei şi reorganizare
  • Pambuccian: Pe reorganizare au fost chestiuni pe care s-a ajuns la un consens, pe altele nu
  • Elena Udrea: Statutul minorităților va fi aprobat prin dezbatere parlamentară
  • Antonescu: Decât secuii în stradă, mai bine iese UDMR de la guvernare

Ne puteți urmări și pe Google News