Miza decapitărilor de la Hidroelectrica

Miza decapitărilor de la Hidroelectrica

Noii directori numiți în fruntea companiei de stat trebuie să transforme societatea în intermediar pe piața energiei.

După reintrarea Hidroelectrica în insolvență, în luna februarie, administratorul judiciar Remus Borza a revenit în fruntea companiei și a dat startul unui lung șir de revocări din funcții și de numiri, atât la nivel central, cât și în teritoriu. Scopul lor este ca societatea să nu fie doar producător și intermediar pe piața de energie, pentru a-și crește veniturile. „Hidroelectrica trebuie să învețe să vândă mai mult decât produce, adică să cumpere de la alții când energia este ieftină și să revândă mai scump. Putem cumpăra energie noaptea la 7 lei, să o înmagazinăm și să o revindem ziua, cu 100 de lei”, a declarat pentru EVZ, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Astfel, societatea poate achiziționa energie verde, cum este cea eoliană sau solară, spre exemplu, pe care apoi să o revândă cu profit.

Angajat de probă

Ne puteți urmări și pe Google News

Planurile lui Borza prevăd aducerea a încă două-trei persoane din managementul privat în următoarele luni, care se vor ocupa de partea de tranzacționare. „Noii directori au contract de mandat, care prevede 120 de zile de probă. Dacă nu își ating țintele, vor fi înlocuiți”, ne-a precizat Borza.

Recent, Marius Adrian Chiriac a părăsit Enel pentru funcția de director al Direcției Trading - Furnizare din cadrul producătorului național de energie. Anterior numirii la Hidroelectrica, Chiriac a ocupat funcții de conducere în mai multe companii private și de stat din sectorul energetic.

Directorii de sucursale, „mici stăpâni”

De curând, au mai fost operate și alte schimbări în managementul Hidroelectrica. Spre exemplu, Romică Grigoriu a fost revocat din funcția de director al sucursalei Bistrița, fiind înlocuit cu Dan Beșleagă. De asemenea, a fost revocat și Cornel Melinte din funcția de director producție, în locul său fiind numit Gabriel Crihan.

La Sucursala Porțile de Fier, Dragoș Novac a fost revocat din funcția de director producție și înlocuit de Ioan Draghici. La Uzina Târgu Jiu, din cadrul aceleași sucursale, a fost numit un nou inginer șef, respectiv Constantin Rusta. Motivul schimbărilor a fost constatarea „unor disfuncționalități în managementul sucursalelor”.

Cu marfa pe stoc

Noile numiri vin după ce Hidroelectrica a înregistrat câteva eșecuri răsunătoare în ceea ce privește vânzarea de energie pe bursă. Spre exemplu, în luna martie, societatea a scos la mezat 17 pachete de energie, dintre care 15 erau la prețuri extrem de mici, de 154-155 de lei/MWh, adică apropiate de prețul de producție. Cu toate acestea, Hidroelectrica nu a reușit să vândă decât un singur pachet, cu 155 lei/MWh.