Vinul roșu ar fi un medicament universal dacă ne-am lua după miturile care circulă despre acest tip de alcool. Iar berea este cel puțin un aliment, doar că lucrurile nu stau deloc așa.
Vinul roșu nu protejează inima, spun specialiștii, contrar miturilor. Dacă nu aveți problem cardiace consmul de vin roșu, în cantitate moderată poate ajuta la menținerea sănătății inimii. Dar este vorba despre consum moderat și nu zilnic. Iar pentru unii cardiac, este benefic în cantități mici, dar altora le poate face foarte mult rău.
La fel și legat de miturile cu vinul roșu și potența. În cantități mici poate amplifica dorința sexuală. Dar va duce la scăderea vigorii ei. În plus, alcoolul crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și acționează ca vasodilatator. Un alt mit este legat de vinul roșu care poate proteja de cancer. Nimic mai fals. Pe de o parte, vinul conține antioxidanți.
Pe de altă parte, alcoolul crește riscul de cancer. Totuși în cantități mari, vinul poate contribui la apariția unor forme de cancer. Un alt mit, cu privire la vinul roșu este legat de prevenirea bolii Alzeihmer.
Vinul roșu nu vindecă Alzeihmerul
Resveratrolul din vinul rosu are un rol important in prevenirea maladiei. Dar alcoolul favorizeaza degradarea tesutului cerebral. Berea nu este un aliment, spun specialiștii. Ea conține malț, dar cantitatea este atât de redusă, încât ar trebui consumate cantități uriașe. Asta pentru ca ele să reprezinte un aport nutritiv real.
De exemplu, în 100-200 g de cereale sunt mai mulți factori nutritivi decât în 4 litri de bere. Un alt mit, este acela că alcoolul „încălzește”, ne protejeaza de frig iarna. Nimic mai fals! Este adevărat că alcoolul etilic, prin arderea unui gram, produce 7 kcal. Doar că acestea nu pot fi reținute de organism, deoarece alcoolul intoxică sistemul nervos.
El afectează printre altele, activitatea centrului termoreglării. Adică afectează păstrarea și pierderea de căldură a organismului. Un alt mi teste acla că alcoolul îngrasă deși nu s-a demonstrate că este o cauză a obezității. Cert este că persoanele care consuma alcool au un metabolism mai lent decât al celor care nu consumă.