Mituri alimentare spulberate. Toată viața ai crezut că e adevărat, însă nu este

Sursa foto: 31986796 © Marek Uliasz | Dreamstime.com

Alimentația este extrem de importantă pentru fiecare persoană în parte, iar acest lucru ne face să ascultăm diverse teorii legate de alimente sau fructe. Multe reguli dintre cele devenite celebre nu sunt decât minciuni, însă au fost crezute o bună perioadă de timp din cauza modul masiv de răspândire.

Informarea corectă este absolut necesară atunci când vorbim despre sănătatea noastră sau despre stilul de viață pe care îl adoptăm. De-a lungul timpului au existat multe reguli cu privire la alimentație sau beneficiile unor alimente, care s-au demonstrat a fi doar minciuni. Specialiștii au spulberat câteva mituri extrem de răspândite.

Mituri alimentare spulberate de specialiști

1. Morcovii îmbunătățesc vederea

Mitul a fost răspândit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Forțele Aeriene Britanice. Se spunea că piloții britanici pot vedea în întuneric datorită unei diete pe bază de morcovi. În realitate, era vorba despre tehnologia RADAR, care i-a ajutat să navigheze cu ușurință atât ziua cât și noaptea. Pentru a ține secret această invenție, au răspândit mitul cum că morcovii ar îmbunătăți vederea.

2. Zahărul face copiii extrem de energici

Energia și agitația copiilor a fost pusă de cele mai multe ori pe seama consumului de zahăr. Mulți părinți restricționează dulciurile pentru ca micuții să nu devină agitați. Totuși, se pare că știința contrazice acest mit. Studii realizate în anii '90 au demonstrat că zahărul nu afectează comportamentul copiilor.

3. Ciocolata albă este ciocolată

Se pare că ciocolata albă nu este ciocolată. Pentru ca un produs să se încadreze în această categorie, el trebuie să conțină cacao solidă sau lichior de cacao. Ciocolata albă nu conține aceste două ingrediente, ci unt de cacao, lapte și zahăr.

4. Carbohidrații ne îngrașă

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că greutatea noastră nu este influențată de consumului de carbohidrați. Ei sunt importanți pentru buna funcționare a creierului, fiind combustibil pentru sistemul nervos central. O dietă fără carbohidrați ar putea însemna că nu primești suficienți nutrienți și duce la apariția unor boli.

5. Apa de la robinet nu este bună

Mitul cum că apa îmbuteliată ar fi mai bună decât cea de la robinet a fost spulberat. În România, companiile de apă îmbuteliată au reușit să facă această propagandă extrem de bine, datele arătând că, anual, un român consumă în medie 90 de litri de apă îmbuteliată. Este adevărat că sunt unele regiuni unde apa nu este potabilă, însă, în majoritatea orașelor, nu te expui niciunui risc dacă consumi apă de la robinet, mai ales în cazul în care ai filtre instalate.

6. Consumă doi litri de lichide pe zi

Organismul nostru are nevoie de hidratare, însă consumul a doi litri de lichide pe zi este un alt mit spulberat de specialiști. Fiecare persoană este unică, deci nevoia de apă variază în funcție de mai mulți factori. Spre exemplu, în cazul persoanelor care fac mult sport și transpiră, cantitatea de apă necesară este mai mare. Clima joacă și ea un rol important în ceea ce privește cantitatea de lichide necesară organismului.