În 2018, au fost 7407 victime de culoare ale omuciderilor. Presupunând un număr comparabil de victime anul trecut, acele 9 victime de culoare neînarmate ucise de poliție reprezintă 0.1% din totalul persoanelor de culoare ucise în 2019.
Prin contrast, un ofițer de poliție are o probabilitate mai mare de a fi ucis de un bărbat de culoare decât un bărbat de culoare înarmat să fie ucis de un polițist.
Numai în week-endul Memorial Day, în Chicago, 10 persoane de culoare au fost ucise prin împușcături.
O astfel de violență de rutină a continuat – un bărbat de 72 de ani din Chicago a fost împușcat în față pe 29 mai de un bărbat înarmat care a tras zeci de focuri într-o reședință; două tinere de 19 ani din zona de sud au fost împușcate în timp ce stăteau într-o mașină; în aceeași zi, un adolescent de 16 ani a fost înjunghiat fatal cu propriul cuțit.
În urmă cu două week-end-uri, 80 de rezidenți din Chicago au fost împușcați – 21 fatal, majoritatea dintre victime fiind de culoare.
Folosirea armei de către poliție nu este motivul pentru care persoanele de culoare mor de opt ori mai mult decât persoanele albe și hispanicii la un loc; motivul este violența criminală.
Cel mai recent studiu dintr-o serie care a contrazis ideea de rasism sistematic al poliției a fost publicat în august 2019, în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au descoperit că poliția, cu cât interacționează mai frecvent cu suspecți violenți din orice grup rasial, cu atât mai mare este probabilitatea ca un membru al grupului să fie împușcat fatal de un ofițer de poliție.
Nu există nicio „dovadă semnificativă a disparității anti-persoane de culoare în probabilitatea de a fi împușcat fatal de poliție”, au concluzionat specialiștii.
În 2015, analiza făcută de Departamentul de Justiție în cadrul Departamentului de Poliție din Philadelphia a constatat că existau mai puține șanse ca polițiștii albi să împuște persoane de culoare neînarmate decât polițiștii de culoare sau hispanici.
De asemenea, cercetările economistului Harvard G. Fryer Jr. au constatat că nu există nicio dovadă de discriminare rasială în folosirea letală a armelor de către poliție.
Orice probă contrară nu ține cont de ratele infracționalității și comportamentul civililor înainte și în timpul interacțiunilor cu poliția.