Mitul „Mihai Șora în «Rezistența franceză»” desfințat de un fost director în Ministerul de Justiție din Franța

Mitul „Mihai Șora în «Rezistența franceză»” desfințat de un fost director în Ministerul de Justiție din Franța

Lucon Gerard, ex-director al Ministrului de Justiție francez, i-a comunicat publicistului Alexandru Petria că Mihai Șora nu figurează în analele „Rezistenței franceze”. În sprijinul afirmației sale el a indicat și link-ul unde se regăsesc numele tuturor membrilor acestei mișcări din al II-lea Război Mondial

„Cazul Șora” devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai complicat și noi amănunte biografice din îndelungata viață a filozofului comunist ies la iveală. Într-o postare pe contul de Facebook al publicistului și scriitorului Alexandru Petria, Lucon Gerard, fost director în cadrul Ministerului de Justiție din Franța, susține că Mihai Șora, ajuns acum la vârsta de 102 ani nu a fos, câtuși de puțint membru în rezistența franceză. Mai mult el face o serie de comentarii  aruncând cuvinte grele la adresa eseistului român: „Este un falsificator și un fals rezistent”,  „nu am niciun respect” și chiar îl ironizează: „A fost rezistent doar în țara ta”.

Lucon Gerard: „Nenea ăsta nu a fost DELOC rezistent în Țara mea!”

Lucon Gerard – cetățean francez de origine română, născut la Câmpulung în 1958 – susține că în Franța există un site care conține toate numele celor care au luptat în rezistența franceză împotriva naziștilor.

„Există un site gestionat de Statul Francez. Acolo se poate găsi tatăl meu Lucon Gilbert, unchii mei (2 din care un comunist evadat de la Auschiwitz), deci nu pot să am nici un pic de respect pentru acest tip …, falsificator, chiar în vârstă de 102 ani”, a scris Lucon Gilbert, care a revenit și a mai adăugat și alte comentarii, precum: „Nenea ăsta nu a fost DELOC rezistent în Țara mea! Probabil că a intrat după 8 mai 1945”, i-a scris francezul care a dat și link-ul site-ului cu numele tuturor celor care au făcut parte din „Rezistența franceză”: www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr

Petria: „Numele eseistului nu apare în evidențele oficiale ale statului francez”

Aceste comentarii l-au determinat pe scriitorul Alexandru Petria să susțină că nu mai crede afirmațiile lui Șora, cum că ar fi fost membru în Partidul Comunist Francez, în timpul celui de-al doilea război mondial, și totodată membru în rezistența franceză.

„La câte minciuni a aruncat în urma sa, am îndoieli imense că Mihai Șora a fost membru în Rezistența Franceză. Vedeți capturile foto ale dialogurilor cu Luçon Gérard, fost director în Ministerul Justiției din Franța, prilejuite de postarea mea anterioară. Ce e în afară de orice comentariu, numele eseistului nu apare în evidențele oficiale ale statului francez”, scrie Petria, la rândul său.

Fiul în apărarea tatălui

De-a lungul timpului, Mihai Șora a susținut de mai multe ori că a fost membru al Partidului Comunist Francez și că a paprticpat active la mișcarea de rezistență franceză din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Și fiul său, Tom Șora, a scris pe Facebook că tatăl său a fost atât membru al PCF cât și membru în rezistența franceză. „Apartenența lui Șora la PCF pânä la 1948 se explicä prin faptul că până în 1945 a luptat în Rezistența Franceză contra ocupației Hitleriste a Franței. Este știut că un segment important din structura rezistenței era compusä din comuniști, care erau bine organizați. Dar comuniștii din Rezistența Franceză – sau în orice caz un număr mare dintre ei – nu pot fi comparați cu teroriștii dogmatici educați la Moscova și trimiși după război ca agenți staliniști în țările Europei de est, pentru a instaura acolo dictatura comunistă. Foarte mulți comuniști din Rezistența Franceză erau deci pur și simplu mânați de idealul libertății. Așa și tatăl meu”, a scris Tom Șora. Cel mai probabil asta știe de la tatăl său.

Spotul publicitar cu Mihai Șora a devenit viral pe internet

Campania „Libertate în fiecare zi”, cu Mihai Șora pe post de vector de publicitate, a fost menționată de 1.203 de ori în social media din Romania și a avut o rată de vizualizare – așa-numitul „viewership” - estimată la 3.668.000 de vizualizări, arată o monitorizare Zelist Monitor.

Au fost înregistrate 416 apariții pe Facebook, 326 apariții în presa online, 225 menționări în cadrul agregatoarelor, 85 de apariții pe bloguri, 43 de menționări pe forumuri, 37 în comentariile din blogosferă, 35 de apariții pe Twitter, 21 pe Youtube și 14 de apariții în comentariile din presa online. Cele mai multe dintre menționările campaniei, reprezentând 46% din totalul menționărilor, sunt în context neutru, 41% dintre menționări sunt în context negativ și 13% sunt în context pozitiv.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News