Mitt Romney îşi moderează discursul: suntem departe de un atac împotriva Iranului

Mitt Romney îşi moderează discursul: suntem departe de un atac împotriva Iranului

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, a afirmat aseară că o acţiune militară pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară este deocamdată o perspectivă îndepărtată, temperându-şi astfel discursul din ziua anterioară.

"Trebuie să împiedicăm Iranul să obţină capacităţi pentru a produce o armă nucleară", a punctat Mitt Romney într-un interviu acordat postului CNN. "Dar trebuie să admitem că încă suntem departe de o situaţie în care o acţiune militară ar fi necesară. Sper că nu va fi niciodată necesară şi că prin sancţiuni severe şi acţiune diplomatică să împiedicăm Iranul să ajungă pe un drum unde va depăşi această linie", a adăugat candidatul republican.

Romney a mai spus că trebuie trasată o "linie roşie" în faţa obţinerii "capacităţilor" pentru producerea armelor nucleare, nu în faţa realizării efective a acestora, scrie AFP.

Întrebat în legătură cu reacţia pe care o va avea dacă Israelul ar lansa un atac împotriva Iranului, candidatul republican a răspuns că se va aştepta să fie prevenit înaintea oricărei iniţiative israeliene: "Dacă aş fi preşedinte, acţiunile Israelului nu ar fi o surpriză pentru mine", a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Speranţa e mare şi avem şanse reale de a descuraja Iranul să meargă pe drumul construirii armelor nucleare. Dar acest lucru cere o forţă reală din partea Americii şi nu trebuie să arătăm nici o distanţă între noi şi Israel", a continuat Romney, cunoscut ca fiind un prieten personal al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, încă din anii "70.

Cât priveşte Siria, după noul său apel de a înarma insurgenţii care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, candidatul republican a sugerat ca aceste arme să fie furnizate de Turcia sau de Arabia Saudită.

Într-un discurs foarte dur susţinut luni la Institutul militar din Virginia, Romney l-a criticat pe preşedintele Barack Obama pentru "pasivitatea" de care dă dovadă în Orientul Mijlociu.