Runda a patra a alegerilor primare republicane, organizate, astăzi, în statul Florida, după scrutinele din Iowa, New Hampshire şi Carolina de Sud, ar putea fi decisivă pentru partidul care caută un rival democratului Barack Obama la prezidenţialele din toamnă.
Dacă învinge, Mitt Romney, fost guvernator de Massachussets şi favorit în sondaje înaintea votului de astăzi, poate obţine un avans greu de recuperat de către principalul său contracandidat, Newt Gingrich.
Acum patru ani, John McCain – învingător în primarele din Florida – îşi consolida poziţia de favorit în cursa internă, care avea să se încheie doar câteva zile mai târziu, prin retragerea lui Romney, care a candidat şi în 2008.
Înfrânt în primarele din Carolina de Sud, unde electoratul conservator l-a preferat pe Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Romney a revenit în forţă, eclipsându-şi principalul rival în cele două dezbateri publice organizate în Florida, săptămâna trecută.
Un sondaj Ruters/Ipsos, dat publicităţii duminică, a confirmat statutul de favorit al lui Romney în scrutinul intern de astăzi, cu un avans de 12 puncte procentuale.
Potrivit altor trei sondaje, diferenţa între Romney şi Gingrich este de 11-15 puncte. Ceilalţi doi candidaţi rămaşi în cursa republicană, Rick Santorum şi Ron Paul, ocupă poziţiile trei şi, respectiv, patru.
De cine trebuie să se teamă preşedintele democrat
În ultimele sale discursuri înaintea alegerilor primare, Gingrich şi-a înteţit atacurile la adresa oponentului său, în încercarea de a mai reduce din decalajul semnificativ.
"Cred că Partidul Republican nu va nominaliza un politician moderat din Massachussets care este de acord cu avorturile, cu un control mai strict al armelor şi cu creşterea taxelor", a declarat Gingrich, într-un discurs rostit în oraşul Lutz, ţintind prin criticile sale alegătorii Tea Party, segmentul ultraconservator al electoratului republican.
Primarele nu se vor încheia cu scrutinul de astăzi, a dat el asigurări. "Vom avea o cursă internă care va continua în următoarele patru-cinci luni", a adăugat fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.
În replică, Romney l-a acuzat că vine doar cu scuze în faţa alegătorilor. Votul din Florida este crucial pentru ambii candidaţi, dată fiind ponderea şi diversitatea etnică şi demografică a statului.
Romney a reuşit să îşi atragă de partea sa alegătorii hispanici, un segment important din electoratul Floridei, având un sprijin de 52 de procente, faţă de doar 28%, câţi l-ar vota pe Gingrich.
Statutul de favorit al lui Romney în cursa internă a fost confirmat şi de rezultatele unui sondaj Gallup, publicate ieri. Potrivit acestora, dacă Romney ar obţine învestitura Partidului Republican, el l-ar învinge pe democratul Barack Obama, actualul lider de la Casa Albă, la un scor de 48 la 47 la sută. Ceilalţi candidaţi republicani ar pierde categoric în faţa lui Obama, mai relevă acelaşi sondaj.
"Mă voi asigura că armata SUA e atât de puternică încât nimeni din lume nu va dori să aibă de-a face cu ea.“
MITT ROMNEY, candidat republicanCALENDAR
Veşti proaste pentru Gingrich
Alte trei state vor organiza alegeri primare în cursul lunii februarie: Nevada, Arizona şi Michigan. Pe 6 martie va avea loc aşa-numita "Super Marţea" – alegeri primare în zece state, printre care Ohio şi Virginia, cu populaţie însemnată.
Analiştii apreciază că, dacă învinge în Florida, Mitt Romney va avea un parcurs liniştit cel puţin în luna februarie. El este favorit net la primarele din statul Nevada, pe care le-a câştigat şi în 2008, graţie electoratului mormon majoritar.
Este de aşteptat ca Romney să câştige şi în Michigan, statul unde s-a născut şi unde tatăl său, George Romney, a fost guvernator între 1963 şi 1969.
În Arizona, numărul mare de mormoni ar putea, de asemenea, înclina balanţa în favoarea fostului guvernator de Massachussets.
În "Super Marţea" din 6 martie, Romney va câştiga, cel mai probabil, scrutinele din Massachussets, statul pe care l-a guvernat, Ohio şi Virginia, în timp ce sondajele îl dau victorios pe Gingrich în Oklahoma, Georgia şi Tennessee.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/SB7fOuuWIzc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Obama promite reformă fiscală: Bogații trebuie să plătească impozite mai mari
  • SUA: Newt Gingrich, învingătorul surpriză al alegerilor primare din Carolina de Sud
  • Primarele republicane, în faza atacurilor personale. Newt Gingrich, despre trecutul său împărţit între soţie şi amantă