Capul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, Mitropolitul Vladimir, neagă că s-ar ruga pentru „victoria Rusiei în actuala confruntare militară cu Ucraina”.
Ce spune Mitropolitul Vladimir
„Mitropolia Moldovei dorește să clarifice că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect”, se menționează în nota emisă de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove după ce în presă au apărut informații că Patriarhia Moscovei ar fi cerut tuturor preoților aflați în subordine, inclusiv celor care fac parte din Mitropolia Moldovei, să se roage pentru „sfânta Rusie”. Mitropolia Moldovei a negat că ar fi primit o asemenea scrisoare.
Cert este că Mitropolitul Vladimir a plecat la Moscova încă la începutul lunii martie și, potrivit unor surse, va rămâne acolo până pe 4 aprilie. „Are aproape o lună întreagă pentru raportare și instructaj”, a ironizat fostul deputat Vlad Cubreacov, care mai divulgă că, în lipsa lui Vladimir, treburile Mitropoliei sunt gestionate arhiepiscopul Eparhiei de Dubăsari și Transnistria, Savva Volkov.
„Colonelul întregii Moldove, Nikolai Vasilievici Cantarean, cetățean rus cu acte în regulă, a plecat pe 7 martie 2024, la Moscova, unde va participa la ședința Sinodului Bisericii Ruse condus de patriarhul general Kiril Gundiaev. În lipsa Mitropolitului, structura rusă de la Chișinău va fi condusă timp de o lună de Savva Volkov de la Tiraspol, adjunctul și mâna dreaptă a lui Nikolai Vasilievici. Să zică cineva - Dorin Recean sau Igor Grosu, enoriași ai structurii moscovite, că nu-i așa!”, a mai menționat fostul deputat.
S-au întețit vizitele spre Moscova
Autoritățile de la Chișinău avertizează constant despre intensificarea „provocărilor cu scop de destabilizare a rușilor în Moldova” pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din toamnă.
Tot în această perioadă, la Moscova s-ar afla și fugarul penal, Ilan Șor, condamnat la Chișinău la 15 ani de pușcărie pentru furtul miliardului, care ar gestiona de acolo „acțiunile acoliților de la Chișinău”. Întâmplător sau nu, după primele vizite la Moscova ale lui Șor din acest an, separatiștii transnistreni au convocat un pretins congres și au cerut „protecția Moscovei”. La scurt timp, bașcana UTA Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul R. Moldova, de asemenea, a cerut protecția lui Putin în fața „acțiunilor Chișinăului”.
Cel mai recent voiaj la Moscova a fost întreprins de doi deputați moldoveni – Vasile Bolea și Alexandr Suhodolshi, ambii foști socialiști, dar „transformați” după o vizită „turistică” în Israel, unde se ascundea Șor, în membrii fideli ai Partidului „Renașterea”, calificat de autoritățile de la Chișinău drept un acolit al fostului partid „Șor”, scos în afara legii în vara anului trecut.
Acolo, cei doi legislatori de la Chișinău s-au întâlnit cu reprezentanți ai Dumei de Stat a Rusiei în fața cărora au vorbit despre „situația tensionată din R. Moldova”, inclusiv la granița cu Ucraina și în Transnistria. De asemenea, au atras atenția asupra „răului” pe care-l implică integrarea în UE pentru R. Moldova.
Toți mai mulți preoți moldoveni „se leapădă” de Mitropolia Moldovei
De la izbucnirea războiului barbar al Rusiei în Ucraina vecină, tot mai mulți preoți moldoveni decid să renunțe la Mitropolia Moldovei și caută refugiu la Mitropolia Basarabiei.
După ce zeci de preoți și-au anunțat decizia Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei din Rusia, și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a transmis o scrisoare Preafericitului Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a chemat „la dialog constructiv și cooperare”.
Altfel „nu se va instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație”, se menționa în scrisoare.
S-a întâmplat după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dispus că „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită”.