Mitologie în recesiune: Sarkozy, eroul Greciei

Liderul de la Élysée ar fi ameninţat că retrage Franţa din zona euro dacă Germania nu susţine salvarea statului elen, scrie „El Pais”.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a dat cu pumnul în masă, săptămâna trecută, la Bruxelles, şi a ameninţat cu retragerea ţării sale din zona euro pentru a o determina pe Angela Merkel, cancelarul german, să salveze Grecia de la faliment, a scris ieri cotidianul spaniol „El Pais”.

Scena s-ar fi petrecut într-o întâlnire cu uşile închise, la finalul căreia şefii de stat şi de guvern din ţările care au adoptat moneda unică europeană au anunţat activarea planului de susţinere financiară a Greciei, în valoare totală de 110 miliarde de euro.

Afirmaţii „fără fundament”

Informaţia despre demersul neconvenţional al lui Nicolas Sarkozy, furnizată jurnaliştilor de la cotidianul „El Pais” de o sursă din anturajul premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, nu a fost însă confirmată oficial. Această informaţie „este lipsită de orice fundament”, a declarat un apropiat al lui Zapatero, citat de AFP.

Asta după ce „El Pais” a scris că Zapatero însuşi le-ar fi povestit colegilor de partid despre înverşunarea cu care preşedintele francez a susţinut cauza Greciei la Bruxelles. Veridicitatea celor relatate de publicaţia amintită a fost pusă la îndoială, ieri, şi de vicepremierul spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Scenarii cu Obama în prim-plan

Preşedintele SUA, Barack Obama, a jucat un rol crucial în negocierile dintre liderii europeni şi FMI, care au condus la adoptarea pachetului financiar menit să stabilizeze pieţele financiare şi să salveze euro, potrivit cotidianului britanic „The Independent”.

Chiar dacă şi în acest caz s-a evocat contribuţia lui Nicolas Sarkozy, mai mulţi oficiali francezi şi americani susţin că, de fapt, „eroul” a fost Obama. Liderul de la Casa Albă ar fi fost cel care i-a convins pe liderii europeni de necesitatea unui plan major de evitare a unei noi crizei financiare.

Aflat în Hampton (statul Virginia), pentru un discurs la un colegiu local, preşedintele Statelor Unite a discutat iniţial, la telefon, cu Angela Merkel, iar ulterior cu Nicolas Sarkozy. „În războiul cu pieţele financiare este ca şi în războiul cu un inamic militar. Trebuie să foloseşti o forţă copleşitoare”, le-a spus Obama liderilor europeni, conform „The Independent”.

Acord istoric după circa 11 ore de negocieri

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au adoptat, luni, un pachet de intervenţie de urgenţă în valoare de circa 750 miliarde euro (1.000 miliarde dolari), menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve criza din Grecia. Programul a fost convenit de liderii lumii financiare, după 11 ore de discuţii.

Statele din zona euro vor contribui cu un total de 500 miliarde euro, iar FMI cu alte 250 miliarde euro. Fondurile alocate de partea europeană constau în garanţii de 440 miliarde euro de la statele din zona euro şi un instrument european de creditare de 60 miliarde euro.

Planul „şoc şi groază”, aşa cum a fost botezat de analişti, a avut efectul scontat într-un moment în care criza financiară se intensificase şi ameninţa economia globală: a contribuit la creşterea monedei unice, a acţiunilor europene şi a calmat pieţele financiare îngrijorate de faptul că problemele Greciei s-ar putea extinde în Spania şi în Portugalia.

"Preşedintele Nicolas Sarkozy a bătut cu pumnul în masă şi a ameninţat că renunţă la euro. Acest lucru a făcut-o pe Angela Merkel să cedeze.“

„EL PAIS”, cotidian spaniol