MITING împotriva uciderii maidanezilor, în Bucureşti şi în ţară. Marş spontan spre Universitate
- Silvana Chiujdea
- 8 martie 2014, 18:13
Peste 1.000 de persoane vor participa azi în toată țara la protestele prin care se cere oprirea "necondiţionată" a uciderii câinilor din adăposturi, a estimat vicepreşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului, Mihnea Columbeanu. În Capitală mitingul are loc în Piaţa Victoriei, în intervalul orar 16.00-20.00, relatează Agerpres.
UPDATE: În Bucureşti s-au adunat aproximativ 300 de protestari. O parte dintre manifestanţi se îndreaptă spre Piaţa Universităţii, într-un marş spontan. Ei au pancarte cu mesaje împotriva eutanasierii, dar și candele aprinse. mulți dintre ei au venit la protest însoțiți de câini. "Vrem soluţii, nu masacru" Pe pancartele lor se pot vedea mesaje precum "Europe against killing of Romanian Stray Dogs" (Europa este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân din România), "Stop crimei, vrem sterilizarea şi ciparea tuturor cîinilor cu stăpân şi pedepsirea abandonului", "Viaţa în adăpost nu este viaţă", "Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare" şi "Adoptă şi tu un câine", scrie Mediafax. Protestatarii spun că fac un apel pentru adopţia în masă şi sterilizarea câinilor fără stăpân şi scandează "Uniţi salvăm, viaţa apărăm", "Vrem soluţii, nu masacru" şi "Dacă suntem laşi, nu scăpăm de ucigaşi". Proteste similare vor avea loc în mai multe oraşe ale ţării, printre care Constanţa, Iaşi, Cluj, Craiova, Timişoara, precum şi în peste cincizeci de localităţi europene.
"În Capitală se vor strânge câteva sute cu siguranţă, mai precis mi-e greu să spun, pe Facebook s-au anunţat vreo 1.500. Mai contează şi vremea, am aflat că va ploua, fapt ce s-ar putea să-i descurajeze pe mulţi. Aş aprecia un minimum de 300 şi nu m-ar mira să ajungem chiar la 600 de persoane. Per total la nivelul ţării cred că vor fi peste 1.000. La nivel european estimez o rată de participare mai mare, sigur se vor aduna sute de mii", a declarat Columbeanu, vineri, într-o conferinţă de presă.
Stoparea necondiţionată a uciderii câinilor
ONG-urile cer stoparea necondiţionată a uciderii câinilor din adăposturi, demararea cercetării şi urmăririi penale a celor vinovaţi, aplicarea eutanasierii exclusiv pe considerente de ordin medical, conform normelor stabilite la nivel european şi mondial, verificarea riguroasă şi corectă de către organele abilitate a modului în care s-a cheltuit bugetul alocat primăriilor pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, depistarea tuturor fraudelor şi delapidărilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
Alte revendicări ale organizaţiilor nonguvernamentale sunt revizuirea Legii nr. 258/2014, astfel încât să excludă uciderea discreţionară a câinilor fără stăpân şi să comporte prevederi clare privind rezolvarea problemei acestora pe căi fireşti şi eficiente, respectiv recensământul tuturor câinilor cu stăpân, microcipare, sterilizare sau monitorizare a câinilor fertili şi responsabilizare privind soarta puilor, pedepsirea penală a abandonurilor. De asemenea, ONG-urile mai solicită cercetarea corectă a aşa-numitului "caz Ionuţ Anghel".
Masacrul maidanezilor
"De ce are loc acest masacru (al maidanezilor n.r.)? Pentru că e an electoral, iar falsele eutanasieri sunt prevăzute ca sursă suplimentară de fonduri pentru campania electorală pentru europarlamentare (...) banii pentru eutanasiere sunt sustraşi, în plus se sustrage enorm şi din fondurile alocate întreţinerii câinilor în adăposturi, care primesc foarte puţină mâncare. Ei nu primesc asistenţa medical-veterinară necesară şi aşa mai departe, totul e de fapt doar o moară de bani, e ceea ce numim noi afacerea maidanezul", a spus Columbeanu. El a subliniat că nu s-au practicat eutanasieri, ci "ucideri brutale".
"Numărul câinilor omorâţi în câte o noapte, o zi, în maximum două zile în adăposturile de la Bucureşti, Mihăileşti, Năvodari, Buzău, etc depăşea cu mult posibilităţile practice de a practica eutanasierea, pentru că o procedură de eutanasiere făcută corect, adică anestezie, apoi aplicarea injecţiei letale durează cam o jumătate de oră, presupune un veterinar, era imposibil ca atât de mulţi câini să fie eutanasiaţi corect atât de repede", a adăugat reprezentantul ONG-ului.
Protestul de sâmbătă este organizat de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului, Asociaţia Respect, Serve & Protect Human and Non-Human Life, Asociaţia Cuţu, cuţu, în acord cu multe alte organizaţii de profil similar din România şi Europa.