Românii din Bucureşti se solidarizează cu poporul evreu. Un miting de solidaritate a avut loc în capitala Romaniei.
Miting de solidaritate. Peste 200 de oameni s-au strâns în parcul Izvor din Bucureşti pentru a-și arăta solidaritatea față de Israel. Printre ei s-au numărat și politicieni precum ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sau fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu. Aceştia au ținut câte un discurs.
Miting de solidaritate. Lozincile scandate
„Am Israel Chai”, se aude cum scandează în cor lumea, în fața Parlamentului. „Înseamnă «Poporul evreu trăiește». Acest cântec se fredonează în orice ipostază dificilă prin care trece poporul evreu”, spune Cristian. S-a născut în Oradea, este evreu și a venit în parcul Izvor din București pentru a-și arăta sprijinul față de familia lui din Israel.
Și nu este singurul. Peste 200 de oameni s-au strâns laolaltă din același motiv. Printre ei se numără și politicieni, precum ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sau fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu. La intrarea în parcul Izvor, toată lumea primește steaguri cu Israel sau cu România și ecusoane pe care scrie „We stand with Israel” („Suntem alături de Israel”). Cu aceeași sintagmă a fost deschis mitingul, iar lumea a început să aplaude.
Corul de la opera națională a cântat imnul Israelului și imnul României. La sfârșit, lumea a început să strige „solidaritate”. Cam pe atunci a luat cuvântul Rafila, în fața sutelor de oameni:
„Solidaritatea pe care România a arătat-o încă din primele momente ale acestei tragedii față de statul Israel este dincolo de orice dubiu. Poziția pe care a avut președintele României, miniștrii și Guvernul României este cea de respingere a unor astfel de lucruri care, pentru noi, sunt copleșitoare și care nu ar trebui să se întâmple nicăieri în lume”.
Vasile Dîncu a continuat în aceeași notă și a spus că România este solidară cu Israelul.
Ambasadorii, participanţi la miting
Ambasadoarea Statelor Unite în România, dar și ambasadorul Germaniei au vorbit despre susținerea acordată de cele două state israelienilor.
Peer Gebaeur, ambasadorul Germaniei, a vorbit și despre atrocitățile din Gaza și a răspuns spunând că există o diferență între ceea ce face Hamas și ceea ce a făcut Israel în trecut. „Armata israeliană nu merge în casele oamenilor să-i omoare, nu răpesc copii. Oamenii care încearcă să justifice ceea ce face Hamasul acum și continuă cu acest «whitewashing» ar trebui să se oprească din a răspândi știri false”. Printre oamenii
Ala este născut în Ucraina într-o familie de evrei. A venit în parcul Izvor ca să susțină „drepturile omului și pentru a mă opune violenței cauzată de Hamas”.
Războiul dintre Israel și Palestina a izbucnit sâmbătă, după atacul grupării Hamas. Atacul a avut loc în apropierea aniversării de 50 de ani de la atacul Egiptului și Siriei, care a declanșat un război în Orientul Mijlociu. În ultimii ani au fost numeroase conflicte între Gaza și Israel, care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești de ambele părți, iar situația umanitară din Fâșia Gaza s-a înrăutățit de la an la an. Până acum, peste 1.300 de oameni au murit în Israel și în jur de 1.400 în Gaza.