Rusia și Statele Unite se bat în declarații, disputându-și meritul de a-l fi lichidat pe numărul 2 din ISIS, Mohammed Al-Adnani.
Rusia a anunțat pentru prima dată, pe 31 august, că l-a ucis pe Al-Adnani, când ministrul Apărării de la Moscova a afirmat că, în urmă cu o zi, un bombardier Su-34 l-a ucis pe liderul terorist, cu ocazia unei adunări la nivel înalt, la Maaratat-Umm Khaush, lângă Alep.
Anunțul Rusiei a fost astfel formulat încât să sugereze că serviciile secrete ruse au pus la cale o acțiune de mare amploare, în care au fost uciși 40 de lideri ai ISIS.
Cu 24 de ore înainte, un oficial american a declarat că o rachetă lansată de pe o dronă Predator a lovit lângă Al-Bab o mașină în care se crede că se afla Al-Adnani, iar rezultatele „sunt în curs de evaluare”, deși ISIS însăși anunțase deja că liderul terorist „a fost martirizat în timp ce supraveghea operațiunile de respingere a atacurilor asupra Alep”.
Surse din Pentagon au catalogat versiunea rușilor ca „minciuni” și „o glumă”.
Distanța dintre Al-Bab și Maaratat-Umm Khaush este de numai 28 de kilometri, însă distanța dintre declarațiile rușilor și americanilor este una mult mai mare.
Revendicările americane și ruse privind o acțiune comună a serviciilor secrete și a forțelor aeriene împotriva unui lider important și fondator al ISIS reprezintă o premieră în războiul împotriva terorismului islamic, scrie site-ul israelian Debka.
Al-Adnani, care s-a născut în 1977, în Banash, un oraș din nord-estul Siriei, a participat în ultimii doi ani la orchestrarea atacurilor teroriste din Tunisia, Paris, Bruxelles, Orlando, Nisa, Peninsula Sinai și Istanbul, ca și la atacurile sinucigașe din Bagdad.
Departe de a fi o glumă, războiul rece care separă Moscova de Washington pare că a cuprins și războiul împotriva terorismului și a infestat arena siriană.
Colaborarea anterioară între cele două puteri în conflictul sirian s-a rupt. Acest lucru a fost admis pe 26 august la Geneva, după ce secretarul de stat John Kerry și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov nu au reușit să se înțeleagă în privința cooperării viitoare militare și informaționale.
Ironia sorții face ca amândouă serviciile secrete, rus și american, să fi primit informații în legătură cu mișcările țintei lor de la aceeași sursă, scrie Debka.
Aceasta este o nouă premieră, nici o altă organizație teroristă islamică nu a mai furnizat vreodată aceeași informație atât Rusiei cât și Statelor Unite. Dacă acest lucru s-a petrecut acum, ar putea însemna un singur lucru, și anume că cineva din ISIS a hotărât că Al-Adnani trebuie să dispară.
Dorința de a lichida „un coleg” este ceva relativ frecvent în lumea organizațiilor teroriste islamice, cum ar fi Al-Qaida, din care s-a născut ISIS.
Când Ossama Bin Laden, a ajuns la concluzia că trebuie să curețe conducerea Al-Qaida de câteva figuri de prim rang, a rezolvat această problemă informând serviciile secrete americane despre ascunzătorile rivalilor săi.
Unul dintre cele mai grăitoare exemple ale acestei epurări o reprezintă Khalid Sheikh Mohammed, unul dintre creierele atacurilor de la 11 septembrie, care a fost dat pe mâna CIA în 2003.
Dacă acest lucru s-a întâmplat și cu Al-Adnani, aceasta ar putea avea legătură cu reapariția pe scena teroristă islamică, în Siria, acum trei săptămâni, a veteranului Al-Qaida Saif Al-Adel, împreună cu un grup de fideli.
Al-Adel este considerat unul dintre cei periculoși teroriști din lume, cu o vastă experiență în plănuirea și executarea unor atacuri criminale în masă, începând cu anii 1980. El este „creditat” cu atacurile devastatoare asupra ambasadelor americane din Africa de Est, în 1998, și un șir de atacuri ucigașe în Arabia Saudită, în 2003, în care au fost lovite și ținte americane.
Nu se cunoaște încă în ce mod Al-Adel și banda lui au ajuns în Siria și în ce scop. Se știe doar că au trecut frontiera dinspre Irak. În mediile de informații se presupune că, odată ce au decis lichidarea lui Al-Adnani, liderii ISIS i-au găsit înlocuitor.