Misterul genții cu bani. Sumă colosală pentru președinte

Misterul genții cu bani. Sumă colosală pentru președinte

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Viorel Morari, a dezvăluit că în geanta cu care a ieșit anul trecut Ilan Șor într-o conferință de presă, fără a spune ce este în ea, era de fapt suma de 1,5 milioane de euro.

 

Nu a fost vorba despre o sumă fizică, ci despre una pe care i-a dat-o anterior lui Igor Dodon.

În al doilea rând, Viorel Morari a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că șeful statului demult trebuia să fie condamnat și să facă pușcărie.

Fostul procuror a povestit că președintele Partidului „ȘOR” a fost audiat. În cadrul audierilor, politicianul fugar a recunoscut că, în perioada anilor 2013-2014, a transmis o geantă cu 1,5 milioane de euro unei persoane cu funcție în state, care ulterior a devenit președinte de țară.

Ilan Șor ar mai fi recunoscut că a mai achitat și diverse zboruri pentru familia Dodon care mergea în călătorii de lux, așa cum susținea anterior și primarul de Bălți, liderul PN Renato Usatîi.

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie Dodon, sub lupa ANI. Instituția verifică averea și interesele personale ale șefului statului, în baza denunțului unui deputat (DOC) Anterior, Igor Dodon susținea că declarațiile lui Ilan Șor privind geanta pe care i-a adus-o la Președinție plină cu „ceva” sunt niște atacuri politice. Cât despre documentele pe care le-a reprezentat Renato Usatîi, potrivit cărora, i-a finanțat mai multe vizite ale șefului statului la Moscova, spune că au fost atacate în instanță, pentru că sunt falsuri.

Totodată, Viorel Morari a spus că în 2009, când Procuratura Generală era condusă de Valeriu Zubco, un coleg de-al său a emis o ordonanță prin care se voia inițierea urmăririi penale pe Igor Dodon, pentru că a încasat un salariu de 70 de mii de lei de la Institutul Economiei, Finanțelor și Statistică din cadrul Academiei de Știință a Republicii Moldova, unde activa în calitate de cercetător științific, fără însă a presta serviciile necesare. Igor Dodon a restituit banii și urmărirea penală a fost clasată. Pe atunci, el deținea și funcția de ministru al Economiei și Comerțului.

„Procurorul general de atunci Valeriu Zubco a considerat, odată ce Igor Dodon a restituit salariul instituției, nu trebuie să fie inițiată urmărirea penală; necătând la faptul că restituirea prejudiciului este o dovadă a săvârșirii infracțiunii”, a explicat Morari, scrie realitatea.md.

 

Ne puteți urmări și pe Google News