Ri Sol-ju, soția liderului nord-coreean Kim Jong-un, a reapărut pentru prima dată în public după o misterioasă absență de patru luni.
Kim Jong-un se află pe o potecă de munte, cu un baston în mână, iar razele soarelui luminează partea dreaptă a cămășii albe a liderului nord-coreean.
Această imagine de propagandă a fost publicată de agenția de presă nord-coreeană, KCNA, în 23 octombrie, cu ocazia unei vizite a lui Kim la complexul turistic Kimgang, în sud-estul țării.
În plan secund, apare o femeie îmbrăcată în negru, a cărei siluetă este parțial ascunsă de o stâncă. Pentru agenția sud-coreeană de presă Yonhap, care urmărește de aproape situația din Coreea de Nord, nu există nici un dubiu: este Ri Sol-ju, soția lui Kim. Alte media, între care AFP, au confirmat la rândul lor.
Absență și rumori
Ri Sol-ju a fost văzută ultima oară în public la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia vizitei președintelui Chinei la Phenian.
Dispariția sa publică a surprins. Numele lui Ri Sol-ju apărea în presa nord-coreeană „cel puțin o dată pe lună”, începând de anul trecut, indică Yonhap.
Cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo se întreba în legătură cu această absență într-un articol publicat pe 21 octombrie.
Cu două zile înainte de noile imagini ale lui Ri Sol-ju, notează Ouest-France. Absența ei a stârnit zvonuri conform cărora „ea ar fi putut să fi născut”.
Ziarul amintește, de asemenea, că a dispărut și în 2016, timp de nouă luni și că zvonurile, niciodată confirmate, sugerau deja că ar fi putut fi însărcinată.
Top secret privind moștenitorii
Potrivit AFP, care-l citează pe Jung Chung-rai, un deputat sud-coreean, Ri Sol-ju s-a născut în 1989, la cinci ani după presupusul an de naștere al lui Kim Jong-un.
Aceștia ar avea un copil de trei ani, spun mai multe media sud-coreene, dar NIS, serviciul de informații sud-coreean, nu putea la acea vreme să confirme sau să infirme informația.
Copiii cuplului rămân un subiect foarte opac. În 2017, informațiile din Coreea de Sud susțineau că au trei copii. Fete? Băieți? Mister, din nou.
„Este foarte important să mențină secretul în jurul copiilor lor”, este de părere Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru Cercetări Strategice, profesor la Sciences Po Paris și specialist în cele două Corei.
„Regimul este dinastic și ei sunt moștenitorii. Trebuie protejați cu orice preț”, adaugă el.
De la tovarășă, la Venerată Primă Doamnă
În 2018, Ri Sol-ju și-a schimbat statutul, iar KCNA a numit-o „Venerata Primă Doamnă”, de unde înainte era numită „tovarășă”, apelativ clasic adresat femeilor în țările comuniste.
Media de stat nord-coreeană a folosit pentru prima dată termenul de „Venerată Primă Doamnă”, după 1974, an în care astfel era evocată Kim Song-ae, cea de-a doua soție a lui Kim Ir-sen, fondatorul regimului și bunicul lui Kim Jong-un.
Nu este întâmplător pentru că figura lui Ri Sol-ju se înscrie într-o strategie mai largă de comunicare, care pune în scenă „proximitatea”lui Kim cu locuitorii Coreii de Nord , urmărind să-i creeze o mai mare legitimitate populară, spun experții.
Mai mult, punând-o în scenă pe tânăra sa soție, Kim vrea să apară ca un lider tânăr și dinamic, într-un aparat politic care a scos mult timp în față lideri foarte bătrâni.