Misterul din „Pădurile Fantomă”. Oamenii de ştiinţă, uimiți de ce au descoperit

Copacii din „Pădurile Fantomă” sunt doar niște trunchiuri moarte aflate în descompunere. Şi totuși, oamenii de știință au descoperit că aruncă „gaze cu efect de seră” dăunând mediului.

„Pădurile Fantomă” din Carolina de Nord continuă să emită emisii de dioxid de carbon, metan și oxid de azot chiar și după moartea arborilor.

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Carolina de Nord a constatat că, în ciuda faptului că pădurile fantomă  sunt compuse din trunchiuri de copaci pe moarte și în descompunere, contribuie la poluarea aerului, un lucru anormal pentru un copac care, în mod normal, înseamnă oxigen.

Cercetătorii au descris acest proces ca și cum copacii ar avea flatulențe

Chiar dacă gazele eliminate nu sunt în cantitate mare, acestea se pun la socoteală, a explicat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, Melinda Martinez. După cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Biogeochemistry, acești copaci, care adesea formează păduri fantomă, cresc emisiile de gaze cu 25%! Studiul, care a fost publicat săptămâna trecută în revista Biogeochemistry. Studiul a analizat cinci dintre aceste „păduri fantomă” situate în Peninsula Albemarle-Pamlico din Carolina de Nord

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce solul din aceste păduri era de fapt responsabil pentru emisii de patru ori mai mari, trunchiurile moarte și pe moarte au dat în continuare cantități şi mai mari de dioxid de carbon, ca şi cum ar flatula.

Copacii acționează ca nişte conducte pentru solul care produce gaze cu efect de seră

Descoperirile prezintă o imagine mai complexă a relației dintre copaci - văzută ca o modalitate majoră de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pe măsură ce absorb dioxidul de carbon - și mediul înconjurător.

Datorită schimbărilor climatice, se așteaptă ca numărul pădurilor fantomă să crească pe măsură ce crește nivelul mării și evenimentele meteorologice extreme. Potrivit unui studiu anterior realizat și de universitate, arată că „pădurea este atât o victimă a schimbărilor climatice, cât și o contribuție la poluare”.

Este un proces care a fost deja observat în ultimii ani, deoarece zonele de coastă se confruntă cu efecte din ce în ce mai evidente din cauza schimbărilor climatice. Cercetări separate publicate luna trecută de o echipă de la Universitatea Duke au folosit imagini prin satelit pentru a urmări creșterea acestor păduri fantomă din Carolina de Nord.

„Tranziția de la pădure la mlaștină de la aceste tulburări are loc rapid și lasă în urmă mulți copaci morți”, a spus Martinez, adăugând: „Ne așteptăm ca aceste păduri fantomă să continue să se extindă odată cu schimbarea climei”, scrie uniland.