Oraşul fantomelor există! Mulţi se duc acolo de capul lor, în ilegalitate şi petrec mai multe zile
- Angelo Tăutu
- 27 februarie 2015, 13:56
Este considerat cel mai mare dezastru din istoria modernă: explozia reactorului 4 de la centrala atomică de la Cernobâl, din 26 aprilie 1986.
A dus, oficial, la moartea a 60.000 de oameni, ca urmare a afecţiunilor provocate de radiaţii şi a avut un efect direct asupra a mai mult de patru milioane de persoane.
Tragedia de la Cernobâl anu va fi uitată niciodată, locurile, pe o rază de circa 70 de kilometri, fiind considerate ostile vieţii, pentru sute de ani de acum încolo.
Decor apocaliptic
Oraşul Pripiat se află la un kilometru jumătate de centrala nucleară de la Cernobîl. Aici locuiau, în momentul exploziei, aproximativ 50.000 de oameni. Astăzi sunt mai puţin de 100 de oameni, cei mai mulţi fiind supraveghetori la Centrală, iar restul, suflete rătăcite care s-au întors la casele lor, în ciuda pericolului, oameni care erau prea săraci pentru a-şi continua existenţa în altă parte. Oricât ar părea de ciudat, există mii de oameni care ajung în Pripiat, fascinaţi fiind de imaginile post-apocaliptice care circulă pe net şi de legendele legate de spritele celor care au murit de la radiaţii şi ar bântui locul de baştină. Unii merg în cadrul unor tururi organizate, timpul pe care îl petrec acolo este redus, iar măsurile de protecţie în faţa radiaţiilor sunt maxime. Alţii însă, preferă să se ducă acolo de capul lor, în ilegalitate, petrec mai multe zile şi nu îşi bat capul cu măsurile de protecţie. Nu sunt deranjaţi de nimeni, pot să doarmă unde doresc şi să rătăcească prin oraşul-fantomă după plac. „Mai ales amatorii de senzaţii tari vin aici”, spun oamenii locului.
Multă linişte
Specialiştii spun că zilele însorite sunt periculoase, nivelul radiaţiilor din atmosferă fiind mult ridicat, atât la Cernobâl, cât şi la Pripiat. Însă nimic nu trădează faptul că pădurile din jur ar avea de suferit din cauza radiaţiilor. Broşurile unora dintre agenţiile de turism din Rusia, ori Ucraina titrează în mod halucinant următoarele: „Locurile sunt frumoase, aerul este curat şi este multă liniştite. Oraşul fantomelor este populat de vulpi, păsări, pisici sălbăticite, câini, iar din când în când urşi, lupi, căprioare, cerbi şi mistreţi”...Ghizii spun că, dacă aceste animale se simt bine, nu văd de ce oamenii ar avea de suferit şi adaugă că, „în plus, acesta este un loc pe care lumea ar trebui să-l vadă!".
În ultimii 25 de ani, mii de localnici au murit, majoritatea de cancer, iar unii dintre copii suferă de malformaţii. Ecologiştii de la Greenpeace trag semnale de alarmă cu privire la pericolul din zonă, dar dorinţa de senzaţional a unora se pare că este mare şi dincolo de pericol.
„Am interzis accesul în clădiri. Cele mai multe dintre acestea vor fi, în cele din urmă, demolate şi îngropate", susţine Dmitri Bobrov, de la Agenţia ucraineană de stat pentru gestionarea zonei de excludere de la Cernobîl. Oficialul susţine că ideea mai veche de a transforma oraşul Pripiat într-un muzeu este foarte dificil de pus în practică, mai ales că nivelul de radiaţii din interiorul clădirilor este uneori mai mare decât cel din stradă. Prin urmare, oraşul-fantomă Pripiat va rămâne pentru încă aproape zece ani un muzeu în starea în care se află şi astăzi. În tot acest timp, se estimează că toate clădirile vor începe să se prăbuşească.