Misterul Cleopatrei, aproape dezlegat! Un tunel secret, o "minune inginerească", scos la lumină

cleopatra_faraon_egipt Illustration: Ratpack2 | Dreamstime.com

Cea mai importantă descoperire a secolului 21 a fost făcută în Egipt. Mormântul Cleopatrei, unul din misterele lumii antice, iese la lumină.

Mormântul Cleopatrei, un mister istoric, pe punctul de a fi scos la lumină. În umbra orașului antic egiptean Taposiris Magna, o descoperire ar putea rescrie cărțile de istorie. Aceasta dezvăluie unul dintre cele mai mari mistere ale antichității.

Acestă descoperire remarcabilă, un tunel secret situat la 13 metri adâncime, a fost calificat ca un "miracol geometric" de comunitatea arheologică. Tunelul, descoperit de arheologul Katharine Martinez din Republica Dominicană, se întinde pe o lungime impresionantă de 1.300 de metri. Se strecoară prin straturile de gresie, având o înălțime de doi metri și prezentând o minune a ingineriei antice.

Între anii 320 și 1303 d.Hr., o serie de cutremure au lovit coasta, provocând prăbușirea unor părți ale templului și înghițirea acestora de către valuri. Săpăturile anterioare au dezvăluit o rețea de tuneluri care se întindeau de la Lacul Mariout până la Marea Mediterană.

În 2009, pe atunci Ministrul Antichităților, Zahi Hawass, a spus: "Dacă am descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, ar fi cea mai importantă descoperire a secolului 21. Dacă nu am descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, tot am făcut descoperiri semnificative aici, în interiorul și în afara templului."

Mormântul Cleopatrei, încă ascuns

Taposiris Magna, al cărui nume se traduce prin "Mormântul Mare al lui Osiris". O zeitatea egipteană a lumii de dincolo. Templul a fost fondat de Ptolemeu al II-lea Filadelful între 280 și 270 î.Hr. Acest oraș, situat pe marginea vestică a Deltei Nilului, a intrigat de mult timp savanții pentru semnificația sa istorică și mitologică bogată. Descoperirea recentă a tunelului sub ruinele unui templu dedicat lui Osiris adaugă o nouă provocare arheologică.

Designul și construcția acestui tunel prezintă o asemănare izbitoare cu tunelul Apheteleion găsit pe insula grecească Samos. O realizare inginerească din secolul al VI-lea î.Hr. care se întinde pe 1.036 de metri. Cunoscut pentru tehnicile sale sofisticate de boltire și considerat o minune inginerească a timpului său, tunelul Apheteleion subliniază natura remarcabilă muncii depuse.

În ciuda structurii sale impresionante, scopul tunelului recent descoperit rămâne învăluit în mister. Mai ales că cu părți din el încă sunt aflate sub apă. Dar există speranțe! Katharine Martinez, care conduce cercetarea arheologică din 2004, crede că acest tunel ar putea duce la mormântul de mult căutat al Cleopatrei VII. Ultimul faraon al Egiptului Antic. O astfel de descoperire ar fi monumentală, oferind informații fără precedent despre viața și locul de odihnă final al uneia dintre cele mai cunoscute figuri din istorie.

O mulțime de dovezi arheologice susțin ipoteza

Semnificația Taposiris Magna este subliniată și mai mult de dedicarea sa lui Osiris și Isis, zeitatea aleasă de Cleopatra pentru protecție. Situl are sculpturi ale lui Isis și monede care poartă imaginile Cleopatrei și lui Alexandru cel Mare, sugerând importanța sa în timpul domniilor lor. Aceste descoperiri susțin teoria că Taposiris Magna ar putea fi, într-adevăr, locul de odihnă final al Cleopatrei. O ipoteză pe care descoperirea tunelului o întărește.

Acest miracol geometric, ascuns sub nisipuri timp de milenii, stă acum ca un testament al ingeniozității ingineriei antice. Pe măsură ce arheologii continuă să exploreze și să interpreteze această descoperire semnificativă, lumea așteaptă secretele ce ar putea fi dezvăluite de Taposiris Magna.

Tunelul a scos deja la iveală unele comori: un bloc rectangular de calcar și fragmente de ceramică. Arheologii care lucrează la sit estimează că săpăturile ulterioare ar putea oferi informații suplimentare, susține Jerusalem Post.