Vasile Dâncu intră din nou în jocurile politice de rangul întâi. Cu ajutorul lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. Și sprijinul unor organizații din Ardeal care susțin că așa vor câștiga voturi. O iluzie veche, de pe vremea lui Adrian Năstase.
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD a venit cu mutarea în plic: Vasile Dâncu a fost propus și votat ca președinte interimar al Consiliului Național. O propunere extrem de controversată care a lăsat nemulțumiți o mare parte a președinților de organizații din zona Moldovei și sudul României, dovadă că nici nu au votat. Pentru că au senzația că din nou sunt "vânduți"... Nu știu cui, dar vor afla curând.
Vasile Dâncu a fost ales președintele interimar al Consiliului Național al PSD. O funcție lipsită de importanță, ocupată de un cvasi-necunoscut, Ionuț Vulpescu, recomandat doar de atașamentul față de Ion Iliescu. Numai că de ieri, ea are o nouă greutate. Care poate scufunda PSD în negura viselor din care te trezești târziu și plin de transpirație. Sau îl poate duce pe noi culmi de civilizație.
Cine este Vasile Dâncu? Un intelectual, autor a numeroase studii și recunoscut pentru considerațiile sale sociologice. Dar nu numai...
Este presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), directorul revistei "Sinteza", profesor asociat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI, face parte din Colegiul editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI, este profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti, precum si profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. A fost director al Revistei de Cultura "Tribuna" si editor sef al publicatiei Transylvanian Review." scria Hotnews în 2015.
Atașat zonei de stânga încă din anii 2000, alături de Ioan Rus și Vasile Pușcaș reprezentând Ardealul în Guvernul Adrian Năstase. Ulterior, o dată cu prăbușirea lui Adrian Năstase, a intrat în sfera de putere reprezentată de Binomul Coldea-Kovesi, fiind un apropiat al lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct de la SRI și cel considerat a fi prietenul său cel mai bun. De fapt, cel mai bine situat.
O prietenie care se împletea cu reuniunile de "familie" de la partidele de tenis în care apăreau George Maior (la aceea vreme directorul SRI), Victor Ponta (prim-ministru), Liviu Dragnea (secretar general al PSD), Gabriel Oprea (viceprim-ministru). Apropiat de Traian Băsescu în alegerile din 2009, Vasile Dâncu avea să se regăsească în "Sufrageria Lui Oprea", alături de Coldea și Kovesi așteptând rezultatul alegerilor prezidențiale. Un rezultat bun care avea să-l propulseze pe Liviu Dragnea în fruntea PSD și pe Vasile Dâncu din nou în postura de prieten și tovarăș de tenis și pescuit al președintelui PSD, după o scurtă zbatere a lui Victor Ponta în fruntea Guvernului.
Se pare că Vasile Dâncu era supărat pe modul în care "băieții" George Maior și Florian Coldea gestionau relația cu Liviu Dragnea, fiind elocvent citatul din interviul acordat de fostul președinte al PSD din închisoare fostei consiliere Anca Alexandrescu:
"Cu dosarul Referendumul Vasile Dâncu era foarte revoltat, îi certa pe cei de la SRI că e un dosar politic și trebuie să înceteze practicile acestea. Orice ar fi, eu nu mă dezic de el, pentru că mulți ani am avut extrem de multe discuții” (Liviu Dragnea)
Folclorul bucureștean vorbește și despre o "despărțire" între Vasile Dâncu și Florian Coldea, după debarcarea ultimului din fruntea SRI, unii zic că s-au luat de la bani, alții de la politică. Eu înclin să cred că este o combinată între cele două, deși modul în care Vasile Dâncu a ajuns vicepremier în Guvernul Dacian Cioloș are legătură cu influențele de tip ocult din politică. Puțină lume știe că Liviu Dragnea era în drum spre Palatul Cotroceni cu propunerea ca Vasile Dâncu să fie premierul guvernului din 2015 când a fost sunat chiar de propunerea sa ca să-i transmită că s-a răzgândit. Sau a fost răzgândit.
S-a despărțit și de Liviu Dragnea, recentul interviu citat mai sus, arătând clar nemulțumirea acestuia:
„Primele explicații despre ce înseamnă acest sistem ocult mi-au fost făcute de prietenul meu Vasile, prietenul meu de atunci. Din discuțiile pe care le avea cu băieții de la SRI, cu Maior și Coldea, mă rog, și cu alții de acolo.
Ceea ce mi-a spus el inițial s-a adeverit, adică nu mi-a spus lucruri nerealiste sau care nu aveau efectiv o reprezentare în realitate. Și vă dau un exemplu.
În legătură cu procesul care m-a adus aici, care e un proces politic. El mi-a povestit, ce mi-a povestit a fost confirmat ulterior și de Coldea, că într-o seară eu am fost cu Călin Tăriceanu la Antena 3 și chiar în seara zile în care a fost ANAF-ul peste Antena 3 sa îi scoată din sediu.
Eram majoritatea revoltați, era multa adrenalină atunci și ei erau împreună și se uitau la emisiune (Dâncu și Coldea – n.red.). Și, în timpul emisiunii, doamna Kovesi l-a sunat pe domnul Coldea. Foarte nervoasă, că o sa-mi arate dumneaei mie că o să mă (…) în pușcărie și pe mine, și pe soție. Cum îmi permit eu să merg și să apăr Antena 3 care e un trust împotriva dumneaei și…
Prima dată mi s-a părut ceva exagerat. Ulterior, și Florian Coldea mi- a confirmat acest telefon nervos." (Liviu Dragnea)
Ce i se poate reproșa lui Vasile Dâncu?
Multe și nimic, după cum se poate vedea din descrierea succintă de mai sus. Are capacitatea de sta ca undelemnul deasupra apei în momente și alături de personaje importante. Uneori stă la masa Puterii până pleacă ultimul invitat.
Întrebarea este dacă prin alegerea sa ca președinte al Consiliului Național al PSD, partidul va avea de câștigat sau intră din nou la remorca unor jocuri politice de tip "Noi suntem Statul!". La această întrebare sunt convins că nici Marcel Ciolacu nu are răspuns.