Misterioasa “Planetă 9”. Este de zece ori mai mare decât Terra şi orbitează Soarele în peste 10.000 de ani
- Dodo Romniceanu
- 21 ianuarie 2016, 14:24
Astronomii americani spun că au găsit indicii serioare în sprijinul existenţei celei de-a 9-a planete a sistemului solar, aflată dincolo de orbita lui Pluto, corpul cosmic ce era considerat cea de-a 9-a planetă, dar care a fost retrogradat în urmă cu câțiva ani la rangul de planetă pitică.
Potrivit unui studiu ce a fost publicat, miercuri, Planeta 9 (Planet Nine), aşa cum a fost ea denumită de cercetătorii din cadrul California Institute of Technology din Pasadena (Caltech), s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun şi orbitează în jurul Soarelui într-un timp incredibil: între 10.000 şi 20.000 de ani. Dimensiunile sale uriaşe (de 10 ori mai mare decât Terra) i-au adus şi denumirea de "cea mai planetă planetă din Sistemul Solar". Existenţa corpului gigant a fost detectată (dedusă, de fapt) după ce savanţii au observat cum 13 alte corpuri cereşti din Centura Kuiper, o zonă situată în apropierea planetei Pluto, se mişcă împreună de parcă ar fi legate de gravitaţia unui obiect uriaş.
Caltech researchers @Plutokiller and @kbatygin find evidence of a real ninth planet. #PlanetNine #Astronomy pic.twitter.com/jX9RYFNM31
— Caltech (@Caltech) January 20, 2016
După ce au fost efectuate diverse simulări pe computere pentru a vedea ce anume are un asemenea efect asupra corpurilor respective, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că doar o planetă mare este răspunzătoare de "legarea" acestora.
"Dacă aceasta există, atunci ea va fi detectată de telescoapele noastre, aşa că va trebui să aşteptăm până când instrumentele îşi vor face treaba", a declarat pentru profesorul Sir Martin Rees.
Astronomul Mike Brown, cel care a descoperit aceste dovezi, alături de Konstantin Batygin (care lucrează tot la Caltech), a declarat că planeta este atât de mare încât nu ar trebui să mai lase loc interpretărilor. Spre deosebire de categoria planetelor mici, gravitaţia Planetei 9 domină împrejurimile sale din cadrul sistemului solar, unul dintre testele cheie pentru a clasifica o planetă.
Dacă existența acestei planete va fi confirmată, sistemul nostru solar va reveni la 9 planete, așa cum era înainte de trecerea lui Pluto în categoria planetelor pitice. "Mai sunt încă numeroase lucruri în sistemul nostru solar care așteaptă să fie descoperite, ceea ce nu poate decât să ne bucure", a mai comentat Mike Brown.
Astronomii caută o ipotetică planetă transneptuniană (botezată și Planeta X sau Nibiru de amatorii de profeții apocaliptice) încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă ipotezele cu privire la existența acestei misterioase planete au fost infirmate de datele culese în misiunile sondelor Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2. Rămâne de văzut dacă studiul realizat de cei doi astronomi americani va duce la descoperirea presupusei planete.