Misterele Turnului Înclinat din Pisa! Este la un pas de prăbușire. Trecutul controversat al construcției

Misterele Turnului Înclinat din Pisa! Este la un pas de prăbușire. Trecutul controversat al construcției Sursa: Pixabay

Turnul Înclinat din Pisa este vizionat de turiștii din toată lumea. Cu toate astea, specialiștii consideră că faimoasa atracție turistică ar putea dispărea. Construcția ar putea fi istorie, iar experții cred că are legătură cu trecutul său.

Milioane de turiști merg an de an să viziteze Turnul Înclinat din Pisa. Atracția turistică rezistă de secole, iar oamenii nu au găsit încă o explicație clară. Cu toate astea, construcția ar putea să se prăbușească curând.

Construcția clopotniței din Piazza del Duomo, sau Piața Catedralei, a început în 1173, marcând începutul a două secole de construcție intermitentă, întreruptă de războaie. Solul maleabil de dedesubt a dus la înclinarea acesteia spre sud. Constructorii nu au vrut să o dărâme și să facă alta, ci au început să pună alte etaje din ce în ce mai înclinate.

Acest lucru a dus la o ușoară "formă de banană", a declarat Gabriele Fiorentino, cercetător Marie Curie în cadrul Departamentului de Inginerie Civilă de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalizarea sa, în jurul anului 1370, turnul era înclinat la 1,6 grade. Structura finalizată era un cilindru gol care se înălța pe opt etaje, ajungând la o înălțime de aproximativ 196 de picioare (60 de metri). Scheletul său de zidărie conținea fragmente de rocă și mortar și era acoperit cu marmură, coloane și bolți.

Ce se întâmplă cu Turnul din Pisa?

Înclinarea turnului a crescut, iar guvernul italian a luat măsuri pentru a proteja cu orice preț construcția inedită, potrivit lui Fiorentino. În 1990, acesta a apelat la mai mulți specialiști pentru a se asigura că totul este bine cu construcția, dar fără a elimina atracția sa turistică.

Sursa:Pixabay

"Este unul dintre simbolurile Italiei", a declarat Fiorentino pentru Live Science. "Există o mare dezbatere în jurul a cât de mult putem schimba în legătură cu monumentul. (...) Face parte din cultură".

Comitetul a aplicat pentru prima dată 600 de tone (544 de tone metrice) de plumb la baza laturii nordice a turnului în 1993, în speranța de a amâna prăbușirea ei. Nici după 300 de tone (272 de tone metrice) pe latura nordică, împreună cu ancore de sol, nu au văzut rezultate. Specialiștii au încercat "subexcavarea" - adică folosirea de tuburi lungi și burghie pentru a îndepărta în mod neinvaziv pământul de sub partea de nord a fundației turnului.

Chiar dacă solul a fost îndepărtat, structura a început să se rotească încet spre nord. Specialiștii au descoperit că eforturile au redus înclinarea turnului cu 10%, lăsându-l la o înclinare de 5 grade. "Când au făcut acest lucru, au spus că [au dat] înapoi ceasul turnului cu 200 de ani", a spus Fiorentino.

Aceasta a fost doar o soluție temporară, a spus el. Specialistul este convins că în 300 de ani se va inclina din nou. Fiorentino a asigurat că atracția turistică este în siguranță, momentan.

Întreruperile îndelungate ale construcției turnului au dat timp structurii să se așeze în solul maleabil. Un alt motiv pentru care atracția nu se prăbușește prea curând este că baza turnului este mai groasă decât jumătatea sa superioară acoperită cu coloane, centrul său de greutate este mai jos față de sol, ceea ce îl face mai stabil.

Specialiștii au aflat și cum a trecut clădirea peste cutremure. Aceasta are o perioadă de vibrație naturală mai lungă și mai puțin distructivă. Turnul este mereu verificat de experți. Istoria va rămâne vie așa cum "vechii romani doreau să construiască monumente care să dureze", precum Colosseumul, la fel au făcut și constructorii turnului, a declarat Fiorentino. "Au vrut ca acestea să fie veșnice", potrivit livescience.com