Editura Evenimentul si Capital

Turnul din Pisa are un GEAMĂN în România. Dar noi îl ţinem „SECRET”. Povestea fascinantă a turnului înclinat din localitatea sibiană Ruşi

18-08/24-turnul-inclinat-rusi-panouri-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 11983 Vizualizari

La 23 de kilometri de Sibiu, pe şoseaua care şerpuieşte alene spre cetăţuia medievală a Sighișoarei, se deşiră privirii un drum de piatră, lung de câteva sute de metri. La capătul lui, turnul unei biserici vechi de peste 250 de ani stă aplecat într-o rână, gata, gata să se prăvale. Şi totuşi, construcţia cilindrică ce domină acoperişul bisericii din Ruşi, despre care experţii spun că este o idee mai înclinată decât celebrul turn din Pisa, se încăpăţânează să rămână în picioare. De acolo de unde Cavalerii Turnului Înclinat îi spun povestea oricui vrea să o asculte. Dar cum nimeni nu a auzit despre turnul din micuţa localitate sibiană, cavalerii mai au de aşteptat. Cel puţin până s-o învrednici să le promoveze cineva „minunea”.

Drumeţul care şi-a propus să respire aerul tare al Sibiului şi să-şi îmbete simţurile de fumuseţea locului are parte de un spectacol pe cinste imediat ce a străbătut mai mult de jumătatea distanţei dintre Mediaş şi cochetul oraş din inima Ardealului. Acolo, în satul Ruşi, viaţa se desfăşoară încet, în cel mai molcom cu putinţă stil ardelenesc.

Pe jumătate adormită în sezonul rece, când nici picior de turist nu se vede pe uliţe, micuţa localitate nu se însufleţeşte nici în lunile de vară. Asta în pofida turnului înclinat al bisericii din localitate care ar putea constitui atracţia a mii de turişti. Un turn care, de la mii de kilometri distanţă, face concurenţă accerbă celebrului şi mult mai înaltului turn din Pisa.

Când cavalerii se înclină începe povestea

Dacă până mai acum doi, trei ani, puţin erau cei care auziseră de turnul straniu al bisericii evanghelice fortificate din satul Ruși obiectiv turistic pomenit în treacăt, mai mult la capitolul curiozități, astăzi construcţia cilindrică de piatră începe încet, încet să scoată capul la lumină. Totul graţie unui grup de puştani, puşi pe fapte mari. „Avem o vorbă din bătrâni”, îşi încep povestea - nu mai veche de un an - pe pagina lor de Facebook, membrii clubului Cavalerii Turnului Înclinat din Ruşi. „Apa trece, pietrele rămân. E vremea să dăm de ştire tuturor despre existenţa Turnului înclinat”, scriu cavalerii, încheind în cel mai pur stil medieval, cu un măgulitor, la adresa vizitatorului de oriunde, „în faţa dumneavoastră, Cavalerii se înclină!”. Încercările cavalerilor, care au montat la intrarea în biserică panouri care conţin informaţii despre turn, sunt însă mult prea timide pentru ca povestea turnului să ajungă la urechile turiştilor.

Cu mici excepţii, porțile bisericii din Ruşi continuă să fie ferecate, puţinii turişti care au auzit de existenţa construcţiei înclinate preferând să nu zăbovească prea mult în zonă. Se mulţumesc doar cu câteva instantanee ale aparatului de fotografiat realizate în goană de la geamul automobilului.

Veche de aproape 600 de ani

Povestea bisericii al cărei turn se înclină în semn de salut parcă spre trecători are şi ea partea ei de culoare şi fascinaţie. „Prima biserică a localității Ruși, construită probabil în secolul XIV, a fost demolată și reconstruită în 1636. Tot atunci a fost fortificată. Zidul simplu ce înconjoară biserica a fost întărit cu mai multe turnuri, dar numai cel al clopotniței a rezistat”, îşi deşartă sacul cu istorisiri despre zidurile impunătoare ale bisericii din Ruşi Bogdan Miră, profesor în localitate.

Tras de limbă de reporterii curioşi ai unei publicaţii locale, profesorul vorbeşte şi despre interiorul lăcaşului de cult. „Altarul datează din 1641, iar orga este de la 1805. Galeria pictată în 1785 de Daniel Knoblauch înfățișează mai mulți sfinți și un scut purtat de doi bărbați purtând costumele tradiționale din sat”, mai adaugă el.

Olguta Vasilescu, si ea mama vitrega! Detalii importante au iesit la iveala, azi

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI