Mister total în armata unei mari țări. Sute de militari se sinucid

Mister total în armata unei mari țări. Sute de militari se sinucid Militar. Sursă foto: Unsplash

Un raport pe tema ratei ridicate a sinuciderilor în rândul militarilor și veteranilor de război din Australia a evidențiat legătura dintre „eşecul catastrofal de leadership” din țară și incapacitatea de a aborda eficient această criză. Documentul, publicat de EFE, a calificat situația drept o "tragedie națională," subliniind gravitatea problemei și necesitatea unor măsuri urgente.

Probleme la rang înalt în Australia. Sute de militari se sinucid

Raportul final al Comisiei Regale de apărare, prezentat luni executivului din Canberra și parlamentului australian, relevă că cel puțin 1.677 de membri activi sau pensionați ai forțelor armate și-au luat viața între 1997 și 2021. În realitate, cifra ar putea fi mult mai mare, estimându-se în jur de 3.000 de sinucideri, un număr alarmant care depășește de peste 20 de ori totalul deceselor înregistrate în serviciu activ în aceeași perioadă.

Raportul include 122 de recomandări menite să combată această criză, printre care se numără și propunerea de a crea un organism specializat care să faciliteze tranziția militarilor către viața civilă, oferindu-le suportul necesar pentru a se reintegra în societate. Această inițiativă subliniază importanța sprijinirii veteranilor și a celor aflați în retragere, pentru a preveni viitoare tragedii similare.

„Problemele care contribuie la această tragedie naţională sunt de netăgăduit şi trebuie abordate o dată pentru totdeauna”, a declarat preşedintele comisiei, Nick Kaldas, într-un comunicat în care a cerut acţiuni imediate din partea guvernului, a forţelor de apărare şi a agenţiilor care au legătură cu armata.

Militari

Militari. Sursă foto: Unsplash

Care ar putea fi cauzele

Kaldas a subliniat mai mulți factori care au contribuit la traumele suferite de victime și familiile celor decedați, printre care se numără abuzul sexual, utilizarea abuzivă a sistemului disciplinar împotriva celor care au îndrăznit să își exprime nemulțumirile și întârzierile sau tratamentele inechitabile în procesele juridice inițiate de veterani.

După ce a primit raportul final, compus din șapte volume, ministrul Apărării australian, Richard Marles, a exprimat recunoștință față de cei aproape 6.000 de membri ai forțelor armate și veterani care și-au împărtășit curajos poveștile în fața Comisiei Regale. Printr-un comunicat de presă dat publicității luni, Marles a recunoscut sacrificiile și dificultățile cu care s-au confruntat aceștia.

În urma publicării raportului, Marles a promis că guvernul de la Canberra va analiza cu atenție cele 122 de recomandări formulate de Comisia Regală, un organism creat în 2021 după ani de presiuni din partea familiilor celor decedați.

Peste 39.000 de militari din Australia, dislocați în Afganistan

Australia a trimis peste 39.000 de soldați în Afganistan din 2001, fiind cel mai mare contingent militar dintr-o țară non-NATO care a participat la conflict.

Pe lângă această prezență, guvernul australian investighează în prezent militari suspectați de crime de război comise începând cu 2005. Atunci, Australia a consolidat prezența forțelor speciale în Afganistan, după ce anterior se concentrase în principal pe operațiuni logistice.